6

Umberto Bossi stapt op na financieel schandaal

De separatistische partij Lega Nord wordt onder meer verdacht van gesjoemel met de partijfinanciering en banden met de maffia

Het Openbaar Ministerie is deze week het hoofdkantoor van de Lega Nord in Milaan binnengevallen. De partij zou hebben gesjoemeld met de boekhouding en er een illegale partijfinanciering op nahouden. Het OM vermoedt dat de partij banden met de maffia heeft. Ook zijn er aanwijzingen dat familieleden van Bossi belastinggeld in eigen zak hebben gestoken. Reden voor partijleider Umberto Bossi om op te stappen.

NRC schrijft over de kwestie:

De Italiaanse politie viel eerder deze week het hoofdkantoor van de Lega in Milaan binnen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de penningmeester Francesco Belsito geld uit de verkiezingskas heeft gehaald voor de familie van partijleider Bossi. De auto van Bossi’s zoon en de renovatie van Bossi’s huis zouden onder meer zo zijn betaald. De partij zou er al jaren een zeer schimmige boekhouding op nahouden en het OM vermoedt onder meer valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

De partij die nu zelf wordt verdacht van corruptie, is in de jaren negentig groot geworden omdat het zich fel tegen corruptie in de ‘Romeinse’ politiek afzette. Volgens het ministerie van Overheidsdiensten zou corruptie Italië in 2011 60 miljard hebben gekost.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)