7

UMC Utrecht trekt toegangsverbod voor ZEMBLA-journalist in

Het UMC Utrecht heeft de ontzegging voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham per direct ingetrokken. Dat heeft het ziekenhuis woensdagmiddag in een telefoongesprek aan Van der Ham zelf laten weten. Het besluit komt een dag nadat BNNVARA bekendmaakte naar de rechter te stappen omdat het ziekenhuis aanvankelijk weigerde om het toegangsverbod op te heffen.

In het telefoongesprek liet de perswoordvoerder van het UMCU aan Van der Ham weten:

De ontzegging heeft tot een beeld geleid dat wij niet willen. Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om.

BNNVARA sommeerde afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat weigerde het ziekenhuis. Daarom liet BNNVARA dinsdag weten een kort geding aan te spannen tegen het ziekenhuis. Een dag na die bekendmaking krabbelde het ziekenhuis terug en liet de woordvoerder van het UMCU weten dat ‘met de kennis van nu’ het toegangsverbod voor een jaar de verkeerde maatregel was.

Aangifte blijft staan
Van der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Het ziekenhuis deed daarna aangifte tegen Van der Ham en ontzegde hem de toegang tot het ziekenhuis gedurende een jaar. Die aangifte blijft wel staan, alleen het toegangsverbod is ingetrokken.

In de persverklaring van het UMC Utrecht staat een motivering voor de aanhouding van ZEMBLA-journalist Ton van der Ham: “Uitvoering van het beleid heeft op 13 april jl. geleid tot de aanhouding van een journalist, nadat hij diverse malen was verzocht om niet te filmen en hij daar geen gehoor aan gaf.”

Deze zin in de verklaring van het ziekenhuis is volgens ZEMBLA en BNNVARA onjuist. Van der Ham had juist een afspraak om mevrouw Cullen na de lezing in het ziekenhuis te filmen. In de tijd dat Van der Ham moest wachten tot de lezing was afgelopen, heeft hij zich aan de afspraken met het UMC Utrecht gehouden en niet gefilmd in het ziekenhuis.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)