Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

UNHCR: Staatloosheid is onmenselijk en moet stoppen

  •  
04-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
unhcr300_3.jpg
De VN-vluchtelingenorganisatie voert campagne zodat er binnen 10 jaar een einde aan staatloosheid komt
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wil dat er een eind komt aan de staatloosheid van mensen. Dat zegt de organisatie in een open brief die mede is ondertekend door de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, António Guterres.
Een leven waarin je je niet vrij kan bewegen, zonder vooruitzicht of hoop. Staatloosheid is onmenselijk en het is tijd om dit onrecht te beëindigen. (..) Op dit moment vindt een verschuiving plaats in de internationale houding ten opzichte van staatloosheid. Slechts drie jaar geleden hadden amper 100 staten het VN-Verdrag betreffende de status van staatlozen (1954) en het Verdrag tot beperking der staatloosheid (1961) ondertekend. Het aantal toetredingen staat nu op 144, waardoor het beëindigen van het probleem van staatloosheid een reële mogelijkheid is.
Volgens UNHCR komen de meeste gevallen van staatloosheid voor door discriminatie op grond van etniciteit, religie of geslacht. Mede door de grote vluchtelingenstromen in met name het Midden-Oosten en sommige delen van Afrika, verkeren veel mensen in de situatie dat zij geen staat hebben waartoe ze behoren. 
De open brief is door verschillende prominenten ondertekend, waaronder actrice en UNHCR-ambassadeur Angelina Jolie
Cc-foto: UNHCR

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.