13

Unieke blokjescode moet vervalste medicijnen ‘ontmaskeren’

Een nieuwe blokjescode moet echte medicijnen in de toekomst van vervalsingen onderscheiden, op deze manier grijp je noot meer mis

In de aankomende jaren krijgt ieder medicijn doosje een unieke blokjescode. Deze unieke codes, worden in totaal willekeurige volgorde verzameld uit een enorm groot bestand met getallen. meldt het Algemeen Dagblad dinsdag

Deze nummers belanden op hun beurt weer in een databank, die Europees wordt gekoppeld aan apotheeksystemen. Overal in de Europese Unie kan een apotheker dan controleren of het middel, dat over zijn toonbank gaat, echt is schrijft het Algemeen Dagblad.

Valse geneesmiddelen: gevaar voor de volksgezondheid
Deze codes zijn volgens apothekers hard nodig. Vervalste geneesmiddelen kunnen een ernstig gevaar voor de volksgezondheid vormen. En leiden in enkele gevallen zelfs tot de dood of zorgen voor ernstige gezondheidsschade. 

Het handelsverkeer tussen de fabrikant en de apotheker is op dit moment heel veilig, claimt Nefarma, brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Nefarma denkt dan ook dat ‘dit nieuwe systeem het vertrouwen in de reguliere distributieketen in stand zal houden’, zegt senior beleidsadviseur Armand Voorschuur. Voorschuur. Voorschuur:

Het kost fabrikanten geld, maar dat is niet relevant. Bedrijven en overheden moeten al het redelijke doen om te voorkomen dat vervalsingen optreden.

Nieuwe wetgeving
Momenteel werkt de Europese Commissie aan de wetgeving om de blokjescode en de database mogelijk moeten maken. De branche hoopt dat de nieuwe regels er in het eerste kwartaal van 2016 liggen. Daarna hebben partijen 3 jaar de tijd om het systeem op poten te zetten.

De hoeveelheid onderschepte vervalste geneesmiddelen in de EU is de laatste jaren schrikbarend toegenomen. Vooral internet vormt een belangrijke bron voor verspreiding. Vanaf 1 juli moeten aanbieders van medicijnen, die online legaal handelen, dan ook een logo op hun website zetten. Zo kunnen klanten controleren of de aanbieder legaal handelt en welk soort geneesmiddelen de webapotheek mag verkopen.

AD.nl: Blokjescode tegen vals medicijn

Foto cc: NLportaal.NL

Geef een reactie

Laatste reacties (13)