Laatste update 12:36
67

Unilever blaast verhuizing naar Nederland af, oppositie ruikt bloed

De voorgenomen verhuizing van Unilever van Londen naar Rotterdam en de plannen voor een nieuwe Nederlandse NV gaan niet door. Het verzet van met name de Britse aandeelhouders heeft de doorslag gegeven. De Britten zouden niet willen dat een Brits-Nederlands bedrijf helemaal Nederlands wordt.

Het nieuws is olie op het vuur van de politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting. Premier Rutte drukte de maatregel eigenhandig door de coalitie-onderhandelingen met als doel om grote bedrijven in Nederland te houden of ervoor te zorgen dat ze hiernaartoe komen. Rapport na rapport toonde aan dat de maatregel veel duurder uit zou vallen dan werd gezegd en bovendien geen banen op zou leveren. Zowel onder burgers als in de Tweede Kamer was en is er veel verzet tegen de maatregel.

Nu de laatste strohalm van Rutte, de voorgenomen verhuizing van Unilever, niet doorgaat, willen de twee grootste oppositiepartijen, PVV en GroenLinks zo snel mogelijk een debat met premier Rutte. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het nieuws ‘pijnlijk voor de premier’ op Twitter:

Geert Wilders van de PVV spreekt zelfs van een “mega-afgang”. Aangezien de maatregel ook binnen de partijen van coalitiegenoten D66 en ChristenUnie zeer gevoelig ligt, is nog maar de vraag of het moeizaam bereikte coalitie-akkoord over de kwestie stand houdt. Op het partijcongres van D66 morgen in Den Bosch liggen 4 moties over de kwestie klaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)