Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Unilever schrikt van overnamepoging, gaat voor snelle winst

  •  
23-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
23225095279_17b55bca0c_k
Unilever is door een overnamepoging gedwongen om voor snel rendement te kiezen. Het concern, dat bekend staat om zijn rustige langetermijnstrategie, is geschrokken door een ongevraagde overnamepoging van Kraft Heinz. Daarom maakten ze woensdag bekend dat ze zo snel mogelijk de winstgevendheid op willen voeren om hun aandeelhouders tevreden te maken. Ze willen hiermee voorkomen dat ze open staan voor een ander vijandelijk bod.
Dit kan betekenen dat er op de korte termijn saneringen plaats zullen vinden, of dat de minder winstgevende onderdelen van Unilever kunnen worden afgestoten. De grote haast waarmee Unilever deze plannen presenteert zou ook kunnen betekenen dat er andere kapers op de kust zijn.
De plannen om hun aandeelhouders op de korte termijn meer winst op te leveren, breken radicaal met de strategie van het bedrijf. Unilever is namelijk al sinds zijn ontstaan in de jaren dertig een bedrijf voor investeerders met een lange adem, vanwege zijn aandacht voor langetermijndoelen en duurzaamheid. Het concern scoort dan ook hoog op de Dow Jones Sustainable Index, gebaseerd op armoedebestrijding en milieuvriendelijkheid van bedrijven.
Unilever streeft ernaar zijn ecologische voetafdruk te halveren voor 2030 en wil ‘meer dan een miljard mensen helpen om hun levens en gezondheid te verbeteren’. Volgens analisten is dit meer dan retoriek, het concern zoekt daadwerkelijk naar manieren om de productieketen te verduurzamen. Het concern wordt nu, vanwege de harde wetten van de markt, echter gedwongen om een andere koers te varen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.