Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Unilever sluit fabriek in Israëlische illegale nederzetting

  •  
04-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
unilever.jpg
Pretzelfabriek in Barkan sluit niet vanwege politieke redenen, maar vanwege 'puur zakelijke motieven'
De multinational Unilever trekt zich terug uit een door Israël bezet Palestijns gebied. Dat meldt NRC Handelsblad. Unilever was eigenaar van een pretzelfabriek in Barkan, de industriële zone van de joodse nederzetting Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever. De productie is verhuisd naar Safed, binnen Israëls grenzen.
Volgens internationaal recht zijn de honderden Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal. Donderdag riep de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties private ondernemingen dan ook op om geen zaken meer te doen in, of met, de nederzettingen, ‘om te voorkomen dat zij schadelijke invloed hebben op het Palestijnse volk’. De Israëlische nederzettingen ondermijnen volgens de raad het Palestijnse recht op zelfbeschikking.
Het heeft jaren geduurd voordat Unilever actie ondernam. In 2006 ontstond er voor het eerst ophef over de pretzelfabriek, toen de Nederlandse actiegroep United Civilians for Peace (UCP) een rapportage opstelde over de fabriek. Twee jaar later boycotten het Franse supermarktconcern Carrefour en het Britse warenhuis Harrods de zoute snacks. Hierop meldde Unilever dat het zijn meerderheidsaandeel in de fabriek zou verkopen, omdat de pretzels toch geen core business zouden zijn. Maar, in 2010 werd de multinational tóch volledige eigenaar van de fabriek. Wel kondigde Unilever tegelijk aan dat het de productie wilde verhuizen. Rond de jaarwisseling was het dan eindelijk zo ver: alle activiteiten zijn verhuisd van Barkan naar Safed.
De voormalige burgemeester van Ariel claimt dat Unilever verhuisd is vanwege politieke redenen. De multinational laat zelf weten dat het verhuisd is vanwege ‘puur zakelijke motieven’. De verhuizing zou kostenbesparend zijn. Maar ook bij UCP geloven ze dat niet helemaal:
Het besluit van Unilever is een duidelijke boodschap voor de Israëlische regering dat het internationale bedrijfsleven zich afkeert van haar nederzettingenbeleid.
Voor zover bekend was Unilever het grootste Nederlandse bedrijf dat direct in de Israëlische nederzettingen investeerde. De multinational wil zich hier niet voor excuseren en weigert verdere toelichting.
cc-foto: Izahorsky

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.