122

Universiteit Maastricht schrikt van gelovige hoogleraar

Hoogleraar Onno van Schayck meent dat hij god direct heeft zien optreden ... Uitspraak laat collega's niet onberoerd

Hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck meent dat hij omomstotelijk via röntgenfoto’s heeft vast kunnen stellen dat hij god aan het werkt heeft gezien. Zijn uitspraak in de video op de website van geloofenwetenschap.nl leidt tot opschudding bij collega’s van de Universiteit Maastricht.


In de video vertelt Van Schayck over een ‘spontane beenaangroei’ na gebed. (Tijd 03.44 in het filmpje)

Ik heb een aantal keren god heel direct zien optreden. Ik heb er moeite mee om het te vertellen omdat het een leven met zichzelf gaat leiden […] Ik heb iemand gezien die een beentekort had waar voor gebeden werd en dat ik het been zag aangroeien. Kan dit? Ja, ik denk dat het kan omdat ik denk dat god niet afhankelijk is van het natuurlijke. Wel denk ik dat je daar voorzichtig mee moet zijn en de normen in de bijbel moet toetsen. Haast een wetenschappelijk principe, maar in dit geval was het onomstotelijk via röntgenfoto’s vastgesteld.

De Universiteit Maastricht heeft zelf geen moeite met de uitspraak van Van Schayck. Die valt volgens een woordvoerder onder zijn persoonlijke geloofsbeleving. De Maastrichtse hoogleraar filosofie Tsjalling Swierstra vindt het niet kunnen. Hij zegt in de universiteitskrant Observant Online de uitspraak ‘onbevredigend’ te vinden omdat Van Schayck ‘uitdrukkelijk als wetenschappelijk, niet als privépersoon’ sprak. Volgens hem beweert Van Schayck dat het wonder wetenschappelijk is bewezen ‘hoewel er vooralsnog geen kritische toetsing heeft kunnen plaatsvinden’.

De Observant vroeg Van Schayck om een toelichting, maar hij liet destijds weten geen tijd te hebben en pas na carnaval te willen reageren. Omdat de Observant toch al over de zaak publiceerde wilde Van Schayck naderhand geen interview meer aan het blad geven, aldus een verklaring van Observant

Naar aanleiding van de opschudding organiseert de Universiteit Maastricht volgende maand een debat over de relatie tussen geloof en wetenschap. Van Schayck doet zelf ook mee aan dit debat. Naast zijn hoogleraarschap is hij ook directeur van het onderzoeksinstituut dat tot de internationale top gerekend wordt. Hij verschijnt regelmatig in het nieuws vanwege zijn onderzoek naar astma en de gevolgen van roken.

Trouw: Universiteit Maastricht in de ban van ‘goddelijke genezing’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)