22

Universiteit van Caïro bant nikaab

Docenten mogen de alles bedekkende kleding niet meer dragen 

Docenten van de universiteit van Caïro, het oudste onderwijsinstituut van Egypte, mogen niet langer verschijnen in nikaab, de alles verhullende klederdracht.

In een verklaring zegt de universiteit:

Het is vrouwelijke faculteitsleden niet toegestaan om in welk schoolgebouw of instituut dan ook een lezing te geven, of een workshop, of in een laboratorium aanwezig te zijn om een wetenschappelijke training te verzorgen, terwijl zij een nikaab draagt.

De directeur van de universiteit, Gaber Nasser, zegt dat de beslissing is genomen omdat het in het algemeen belang is van het onderwijsproces.

Zoals je kunt verwachten, kan het besluit op zowel weerstand als steun rekenen. Mona Abdel Radi, mede-oprichter van het Nationaal Front voor de Egyptische vrouwen, hoopt dat soortgelijke beslissingen ook in scholen en openbare instellingen worden aangenomen. Het dragen van een nikaab is volgens haar een kwestie van persoonlijke vrijheid, niemand moet gevraagd worden deze af te doen, maar mensen die rechtstreeks te maken hebben met het publiek, kunnen wat haar betreft geen nikaab dragen.

Ahmed Aboul Magd, directeur van mensenrechtenorganisatie Onze Rechter vindt het vreemd dat de universiteit de richtlijnen verandert. Volgens hem komt het door wie de macht in het land heeft. Nu de Moslimbroeders verbannen zijn en legerleider Sisi aan de macht is, is de nikaab plots verboden. Hij erkent dat de nikaab de communicatie kan beïnvloeden en lijkt er persoonlijk geen voorstander van, maar een academische instelling dient wat hem betreft vaste principes te hebben, die niet veranderen wanneer er in het land een verschuiving van macht plaatsvindt.

Al Bawaba: Cairo University bans teachers from wearing niqab

cc-foto: Sowr

Geef een reactie

Laatste reacties (22)