8

Universiteit Wageningen opnieuw in opspraak door zuivelpromotie

Amerikaanse hoogleraar klaagt over verdraaien onderzoeksresultaten

Een vooraanstaand Amerikaans voedingsexpert stelt dat de Universiteit van Wageningen in een persbericht onderzoeksresultaten extreem heeft verdraaid. In het bericht worden ten onrechte positieve gezondheidseffecten aan melk toegeschreven.

Walter Willett is hoogleraar aan Harvard en constateert dat de universiteit een volstrekt onjuist persbericht heeft uitgestuurd over onderzoek waar hij aan meewerkte, onthult de Volkskrant.

In het persbericht stond onder meer:

Volgens onderzoek (…) zou de witte motor namelijk wel eens heel gezond kunnen zijn. Drie glazen melk per dag waren gerelateerd aan een 18 procent lagere  kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt.

De Volkskrant schrijft:

Hiermee geeft de WUR volgens Willett een ‘extreme verdraaiing en een verkeerde representatie’ van de feiten. In een e-mail aan de Volkskrant zegt Willett: ‘Uit het onderzoek bleek slechts dat er een zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten. Het is dus totaal misplaatst om in het persbericht te melden dat er een aantoonbare relatie is en niet te vermelden dat er veel meer resultaten zijn gevonden die juist wijzen op het tegendeel.’

Twee weken geleden startte Wakker Dier een proefproces tegen Wageningen over het bewuste persbericht. Als gevolg daarvan werden de kop ‘Melk goed tegen hart- en vaatziekten’ en de onderkop ‘Joris Driepinter had toch gelijk’ uit het persbericht geschrapt. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Volgens Wakker Dier is die band een verklaring voor de onterechte melkreclame in het persbericht.

Correctie 01:54 rechtszaak gewijzigd in proefproces, nav reactie gebruiker

cc-foto: Wytze Koopal

Doe gezond: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (8)