Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Universiteiten declareren een vermogen aan taxi’s, luxe auto’s en verkeersboetes

  •  
15-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
universiteiten300_01.jpeg
De Universiteit Utrecht spant de kroon: tweeënhalve ton
Universiteiten in Nederland omzeilen declaratieregels voor hun bestuur. Zo declareren de bestuurders van de Radboud Universiteit verkeersboetes terwijl dat tegen de regels is. En de UVA betaalt 160.000 euro per jaar voor huurauto’s met chauffeur. De universiteit verdedigt haar declaraties door te stellen dat de auto’s met koerier soms ook worden gebruikt om vertrouwelijke stukken te versturen. Dat ontdekte RTL Nieuws.
RTEmagicC_e185f30cab.jpg
De reacties op de onthullingen van RTL Nieuws zijn niet mals. Enkele reacties op een rij:
Studentenvakbond LSVb:
Dat je aan de ene kant heel erg aan het beknibbelen bent en alles sober en goedkoop moet, en aan de andere kant dit soort uitgaven doet. Dat is niet met elkaar te rijmen”, zegt voorzitter Tom Hoven in een reactie. “Dat is geld dat naar het onderwijs had moeten gaan.
Dan Hassler Forest, universitair docent Engelse film en literatuur en woordvoerder van actiegroep Rethink UvA:
Als ik zelf naar een congres ga, moet ik het allergoedkoopste hotel zoeken. Je hebt bij ons 700 euro voor buitenlandse congressen per jaar. Als je dan één keer naar Amerika wilt, dan zit je daar al overheen.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk:
Bestuurders dienen sober om te gaan met belastinggeld. Ik ga minister Bussemaker vragen om een indringend gesprek te voeren met de bestuurders en zo nodig in te grijpen.
PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis:
Geld dat bedoeld is voor onderwijs moet niet worden besteed aan hobby’s van universiteitsbestuurders. (..) Met declareren in dienst van het onderwijs is niets mis, maar bijvoorbeeld snelheidsboetes en luxe hotelovernachtingen moeten voor eigen rekening van de bestuurder komen.
D66-Kamerlid Paul van Meenen:
D66 wil dat universiteiten hun geld zoveel mogelijk besteden aan onderwijs en onderzoek. (..) Het is excessief om honderdduizenden euro’s uit te geven aan dienstauto’s. Wanneer studenten en medewerkers instemmingsrecht op de begroting hebben, kunnen zij hier een stokje voor steken.
Cc-foto: Tino Rossini

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.