Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Universiteiten: Kleed studenten meer uit!

  •  
25-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studenten300_01.jpg
Om bezuinigingen op de universiteiten op te vangen willen universiteiten dat de studiebeurs wordt afgeschaft... Studenten moeten ook nog eens meer collegeld betalen
Tijdens een bijeenkomst van de vereniging van universiteiten VSNU in een vijfsterrenhotel in Parijs hebben de universiteiten plannen opgesteld om de bezuinigingen van het kabinet op de universiteiten op te vangen. Om zichzelf te ontzien willen ze dat het kabinet studenten harder aanpakt. Zo zouden studenten bijvoorbeeld geen studiebeurs meer moeten krijgen, maar al het geld lenen.
Ook moeten studenten waarvoor de universiteiten geen overheidsgeld krijgen aanzienlijk meer collegegeld gaan betalen. Dit zou om 44 procent van alle studenten gaan. De hoogte van het bedrag willen de universiteiten zelf bepalen.
Om te voorkomen dat de bezuinigingen van het kabinet tot gedwongen ontslagen leiden, draagt de VSNU deze plannen voor als alternatief. Verder wil de vereniging ook dat er vanaf 2012 een ‘algehele studentenstop’ voor de universiteiten wordt ingevoerd. Vanaf dat jaar zou het aantal universitaire studenten niet meer mogen groeien. Het overschot aan studenten moet dan maar een HBO-opleiding gaan volgen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.