10

Universiteiten nemen maatregelen tegen wetenschapsfraude

Acht van de dertien universiteiten binden wetenschapper aan centrale databank

De universiteiten in Nederland willen hun data beter beschermen en daarmee schandalen met fraude voorkomen. Het merendeel van de Nederlandse wetenschappers mag de onderzoeksdata daarom voortaan niet meer thuis opslaan maar alleen op de centrale databank van de universiteit. Zo blijkt na een rondgang van NRC langs universiteiten en academische centra.

Van de dertien universiteiten zijn er acht die hun medewerkers gaan verplichten de data op te slaan in een centrale databank. Dat moet zorgen voor een betere controle op de data. Bijna iedereen doet mee, met uitzondering van onder andere de universiteiten van Maastricht en Groningen. 

Directe aanleiding zijn de fraudegevallen van de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel en de Belgische marketingshoogleraar Dirk Smeesters (Universiteit Rotterdam). De Erasmus Universiteit Rotterdam kondigt nu aan dat de centrale opslag van data nu verplicht wordt op hun instelling. 

De betere beveiliging van databeheer wordt deels afgedwongen door de NWO. Zij zijn met een jaarbudget van een half miljard de belangrijkste financierder van wetenschappelijk onderzoek. 

“Subsidieaanvragen moeten op termijn vergezeld gaan van een ‘datamanagement-plan’ voor het beheer van onderzoeksgegevens”, zegt voorzitter Jos Engelen in NRC. De uitwerking kost tijd, doordat onder meer de privacy bij medische data gewaarbord moet worden. “Maar mijn gevoel is nu dat we dit bij minder gevoelige data snel gaan regelen.” 

Momenteel vindt er door de commissie-Schuyt onderzoek plaats naar hoe er in de academische wereld wordt omgegaan met data. Het is te verwachten dat zij centrale dataopslag zullen adviseren en gaan verplichten om artikelen voortaan te publiceren met datasets. 

NRC: Universiteiten beginnen centrale databank tegen wetenschapsfraude

cc-foto: ThijsKuipers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)