Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Universiteiten Rotterdam en Wageningen weigeren vrouwelijke hoogleraren

  •  
16-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
17754686618_e3d30765ad_k

© cc-foto: Rob Oo. Glazen plafond aan de universiteit van Wageningen https://flic.kr/p/t3VpLw

“Ze zijn er gewoon niet”, die macho-redenering waarmee Mark Rutte verklaarde waarom hij vanuit de VVD geen vrouwelijke ministers-kandidaten voordroeg, wordt nu ook omarmd door twee universiteiten.
De vorige minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen Jet Bussemaker (PvdA) trok vijf miljoen euro uit om het glazen plafond te doorbreken en de achterstand in benoemingen van vrouwelijke hoogleraren in te lopen. In Nederland is minder dan 20 procent van de professoren vrouw. Universiteiten konden met het geld Westerdijk-leerstoelen instellen, vernoemd naar de Johanna Westerdijk die in 1917 de eerste vrouwelijke professor werd.
Trouw meldt dat de universiteiten van Wageningen en Rotterdam voor de regeling veel minder kandidaten aandragen dan de bedoeling is. De Erasmus universiteit, die het minste aantal vrouwen telt, deed vier aanvragen in plaats van de beoogde zeven. Wageningen zocht slechts een vrouw terwijl er ruimte is voor vijf.
Voor Wageningen Universiteit was het onhaalbaar om meer vrouwen aan te dragen, zegt een woordvoerder. Vanwege de strikte eisen die aan een hoogleraarschap verbonden zijn en ook de omvangrijke procedure om een hoogleraar te benoemen. “Erg jammer, maar we kunnen niet zomaar een hoogleraar uit de kast trekken”, aldus de zegsman. De woordvoerder van de Erasumus Universiteit heeft geen verklaring voor het lage aantal aanvragen.
Erasmus Magazine merkt op dat andere universiteiten de kans om de achterstand in te lopen wel gretig aangrijpen:
Een kleine rondvraag onder andere universiteiten leert dat zeker de helft van de universiteiten haar quotum gaat halen, of zelfs overvraagt. Maastricht heeft de benodigde acht aanvragen ingediend, de drie technische universiteiten (Delft zes, Twente vier en Eindhoven drie) tikken het beschikbare geld binnen. De Vrije Universiteit Amsterdam krijgt geld voor acht leerstoelen, maar gaat negen aanvragen indienen. Uiteraard moeten de aanvragen eerst nog worden goedgekeurd door subsidieverstrekker NWO.
cc-foto: Rob Oo. Glazen plafond aan de universiteit van Wageningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.