Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Universiteiten sjoemelen met de flexwet

  •  
12-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
UvA_300.jpg
Veel docenten in permanente baan-onzekerheid door "knutselcontracten" 
Nederlandse universiteiten ontduiken op grote schaal de flexwet. Door docenten aan te stellen met een combinatie van een klein vast contract en flexcontracten, zijn zij in strijd met de cao.
Met de zogenaamde “knutselcontracten” proberen Nederlandse universiteiten de aangescherpte flexwet te omzeilen. Zo geven ze docenten bijvoorbeeld een vast contract voor slechts één lesdag per week. De rest van de week worden de docenten afgescheept met tijdelijke contracten en een brok onzekerheid. 
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt de Universiteit van Amsterdam (UvA) dit kunstje bij tientallen docenten flikt. Maar ook de Amsterdamse Vrije Universiteit, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de universiteiten van Tilburg en Leiden sjoemelen op deze manier met de flexwet. 
De flexwet is een van de speerpunten van minister Asscher van Sociale Zaken en is bedoeld om de groei van tijdelijke contracten te stoppen en mensen in alle sectoren sneller aan een vaste baan te helpen. Niet alleen saboteren universiteiten de flexwet, ook wordt steeds vaker creatief met de cao voor universiteitsmedewerkers gesjoemeld. Daarin staat de afspraak opgenomen het aantal tijdelijke contracten te halveren. Als antwoord hierop bieden universiteiten geregeld een eenmalige aanstelling van vijf jaar aan. ‘Die vallen buiten de cao-afspraken en worden gewoon meegeteld bij het percentage vaste aanstellingen, terwijl ze wel degelijk tijdelijk zijn’, zegt vakbonds-voorzitter Marijtje Jongsma.
Universiteiten zijn al lange tijd niet scheutig met het uitdelen van vaste contracten. Door wisselende financiering en schommelende studentenaantallen, proberen ze de personeelskosten via allerlei creatieve contract-constructies te drukken. Eerder dit jaar kwam het ongenoegen hierover van docenten van de UvA tot uiting, toen zij zich aansloten bij de studenten die wekenlang het Maagdenhuis bezetten. Hoewel de universiteit daarna beterschap beloofde , blijkt nu dat juist aan de UvA de sjoemelcontracten sinds deze zomer steeds vaker worden toegepast. 
De universiteit zelf zegt tegen de Volkskrant niet concreet te kunnen maken om hoeveel docenten het gaat en wat eraan gedaan zal worden. ‘Het kan zijn dat het voorkomt, maar hoe vaak, dat vergt een analyse die nog niet gemaakt is. Wij zijn in overleg met de bonden en de ondernemingsraad over de genoemde constructie en tijdelijke contracten in bredere zin,’ aldus de afdeling personeelszaken van de UvA.
Beeld: YouTube

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.