3

Universiteitsbladen zeggen papier vaarwel

Meer MEDIA: Trouw blundert pijnlijk met EK-artikel ... OM: VUmc schond medisch geheim ... Syrië maakt jacht op journalist Arnold Karskens

Door teruglopende advertentie-inkomsten ziet de Groningse Universiteitskrant (UK) zich gedwongen om te stoppen met de papieren uitgave en verder te gaan als online krant. Of het blad zal overleven is nog de vraag, schrijft Trouw vrijdag. Op het internet is de concurrentie groot en is een lezerspubliek niet automatisch teruggewonnen.

“Papier maakt je zichtbaar”, zegt UK-hoofdredacteur Hanneke Boonstra in Trouw (betaalde toegang). “Je ligt in de bakken en je bent er echt. Online moet je alles weer opnieuw opbouwen.”

Dat er op internet te overleven valt heeft het Utrechtse universiteitsblad al bewezen. Het U-blad gaat tegenwoordig door het leven als Digitaal Universiteitsblad Utrecht (DUB) en trekt iedere maand 40 tot 45 duizend unieke bezoekers. Van het papieren blad lagen er iedere week 18 duizend in de bakken, maar bleven er ook heel veel liggen. “Er valt nog wat te winnen, maar  het gaat best goed”, zegt hoofdredacteur Ries Agterberg. Studenten en medewerkers blijven behoefte hebben aan nieuws over de universiteit en onderwijszaken.

Toch moet online extra aan de zichtbaarheid worden gewerkt. Daar moeten redactie creatief mee omspringen, zegt Wieneke Gunneweg, voorzitter van de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs Bladen. “Je moet interactie plegen met lezers, oproepen doen en samen leuke plannen en activiteiten bedenken en boeken weggeven. Je moet binnenkomen bij de lezer.”

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)