Laatste update 12:01
10

University College London onderzoekt geheime eugenetica-conferentie

University College London (UCL) heeft een spoedonderzoek ingesteld naar een geheime conferentie over ‘intelligentie’ en eugenetica door emeritus professor James Thompson. Het onafhankelijke studentenblad London Student onthulde dat de bijeenkomsten onder meer werden bijgewoond door prominente neonazi’s als Emil Kirkegaard, die eerder schreef dat pedoseksuele handelingen met slapende kinderen moeten kunnen. De extreemrechtse Richard Lynn, die openlijk pleit voor het ‘geleidelijk elimineren’ van ‘populaties van incompetente culturen’ sprak meerder keren op de conferentie die al meerder jaren op de universiteit wordt georganiseerd.

Toby Young
Een andere aanwezige was de recent afgetreden Tory-politicus Toby Young. Zijn benoeming door Theresa May als hoofd van het overzichtsorgaan van universiteiten werd met veel verzet ontvangen vanwege zijn vele seksistische en homofobe uitspraken in het verleden. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson sprong voor hem in de bres en May weigerde hem te ontslaan. Nadat het studentenblad Young maandag benaderde voor commentaar op zijn aanwezigheid op de extreemrechtse conferentie trad Young dinsdag alsnog terug.

Eugenetica is een rassenleer die stamt uit het begin van de vorige eeuw, populair was bij de nazi’s en wereldwijd veel leed heeft gebracht, niet in de laatste plaats door massale gedwongen sterilisaties.

De universiteit stelt niets geweten te hebben van de conferentie, die door 24 genodigden werd bijgewoond, en die mogelijk in strijd is met de wettelijke regels tegen extremisme op de campus. Een woordvoerder verklaart aan the Guardian:

UCL onderzoekt een mogelijke breuk in procedure in het boeken van ruimtes voor evenementen. Voor zover wij weten is de universiteit niet van te voren geïnformeerd over de sprekers en inhoud van de conferentie, zoals wel had moeten gebeuren alvorens goedkeuring kan worden verleend. De universiteit heeft de privileges van Thompson om conferenties te organiseren en sprekers uit te nodigen ingetrokken.

Pseudowetenschap
Professor David Colquhoun noemt het ‘ongelofelijk’ dat de universiteit ruimte biedt aan dergelijke ‘pseudowetenschap’. Hij voegde daaraan toe dat zijn collega, psychologieprofessor James Thompson, duidelijk niks begrijpt van genetica:

Het werkelijke genetische verschil tussen mensen, als het gaat om ras of sekse, is minuscuul in vergelijking tot wat ze gemeen hebben.

De Britse geneticus en schrijver Adam Rutherford is het daarmee eens:

De achtergrond van de sprekers duidt erop dat hier pseudowetenschappelijke onzin wordt besproken. Er zijn mensen bij deze bijeenkomsten aanwezig met zeer verwerpelijke opvattingen, die bovendien aantoonbaar wetenschappelijk onjuist zijn; met name Richard Lynn. Veel van de ideeën die besproken worden op de conferentie druisen in tegen de huidige wetenschappelijke consensus. Menselijke variatie bestaat uiteraard, maar de proportie van genetische verschillen in waarneembare eigenschappen is minuscuul. Wat dat betreft is evolutie misleidend: we gebruiken vaak huidskleur en haartextuur – visuele eigenschappen om mensen in rassen in te delen, maar het zijn hele slechte afspiegelingen van overeenkomstige genetische verschillen. Sterker nog, er is meer genetische verscheidenheid in Afrika dan in de rest van de wereld. Twee zwarte Afrikanen zijn waarschijnlijk meer verschillend van elkaar dan ze van een wit of Aziatisch persoon zouden zijn.

Cc-foto: mansikka

Geef een reactie

Laatste reacties (10)