49

Update: ‘Aanklacht’ tegen slechte weermannen van de baan

Lege stranden door verkeerde verwachtingen ... PvdA Hoek van Holland is slechte voorspellingen zat ... Ook verwachtingswoede in Vlaanderen

De PvdA-fractie in badplaats Hoek van Holland wil dat weermannen en -vrouwen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor slechte voorspellingen. Volgens de fractie lijden strandexploitanten zwaar onder onjuiste weerberichten.

Het strand van Hoek van Holland 

Update

Die PvdA-fractie in Hoek van Holland trekt zijn ‘aanklacht’ tegen weermannen weer in, zo meldt de NOS. De afdeling zegt dat het ging om een ludieke actie en dat de partij begrip heeft voor de onvoorspelbaarheid van het weer op lange termijn. Naar eigen zeggen wilde de partij er ook de aandacht op vestigen dat het weer aan de kust vaak anders is dan enkele kilometers landinwaarts.
Weervrouw Helga van Leur van RTL twitterde in reactie:

Mogen we dan de politiek ook aansprakelijk stellen voor hun uitspraken?”

Weerman Gerrit Hiemstra van de NOS schrijft:

Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat voor weer het uiteindelijk wordt. Het is erg kort door de bocht. De mensen die dit roepen weten niet hoe het weerbericht tot stand komt.

Eerder

De fractie van de Rotterdamse deelgemeente schrijft:

De miskleunen van de weerinstituten hebben een enorme inkomstenderving voor de ondernemers van de kustplaatsen opgeleverd. Alleen in Hoek van Holland komt dat neer op zo’n € 100.000 euro per dag. In twee dagen tijd dus al het dubbele. En vertalen we het naar heel de kust dan praat je al snel over miljoenen.

Op langer termijn onzekere voorspellingen begrijpen we, maar als je in de ochtend van de dag dit soort dramatische voorspellingen doet, terwijl je heel veel geld en middelen hebt (ook nog eens vaak gekregen door de overheid) om hele dure apparatuur zijn werk te laten doen, dan mag je er niet voor zorgen dat er door het bedrijfsleven zoveel schade geleden wordt. Daarom daagt de PvdA het dagelijks bestuur uit om een statement te maken en een schadeclaim in te dienen bij de diverse weerstations.

De socialisten staan niet alleen in hun kritiek. Ook in Vlaanderen wordt gemord over sombere voorspellingen die niet uitkomen. Daarbij is er juist woede over een  langetermijnvoorspelling waarin een slechte zomer in het vooruitzicht wordt gesteld, zo meldt de VRT:

Enkele kustgemeenten overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen het commerciële weerstation Meteo België omdat het op zijn website slecht weer heeft voorspeld voor een groot deel van de zomer. “Onbetrouwbaar”, reageren de kustgemeenten. (…) “We krijgen een zondvloed van annulaties in de hotels en bij de cabines op het strand”, geeft Daniël De Spiegelaere van de toeristische dienst van Knokke aan. “De betrouwbaarheid is maar 50 procent, één kans op twee. Het staat wel in de kleine lettertjes, maar de titel is ondertussen wel geplaatst en het onheil is geschied. En dat kunnen wij moeilijk nog verder aanvaarden.

Wat vind jij? Moeten weersvoorspellers verantwoordelijk gehouden worden voor slechte verwachtingen?

Geef een reactie

Laatste reacties (49)