37

UPDATE Ambtenarij moet bezuinigen, maar niet op personeel

UPDATE Binnenlandse Zaken corrigeert: Niet nog eens 4000 banen weg, zoals donderdag bericht. Inkrimping op andere delen organisatie

De ambtenarij moet wel bezuinigen, maar deze keer niet op personeel. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten naar aanleiding van het bericht donderdag dat er de komende jaren nog eens 4000 banen bij de overheid zouden verdwijnen. Het ambtenarenapparaat moet nu geld zien te besparen op Informatie, Organisatie, Financiën, Administratie, Communicatie en Huisvesting. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

UPDATE

Ieder departement mag nu zelf uitmaken hoe het eigen deel van de opgelegde bezuinigingen precies wordt ingevuld, zo laat Binnenlandse Zaken weten.  Door hele afdelingen en diensten samen te voegen, is er nog veel efficiencywinst mogelijk. Gebouwen kunnen beter worden benut, er wordt gezocht naar goedkopere onderkomens. Wellicht verdwijnen op termijn nog wat functies -mondjesmaat, en alles via natuurlijk verloop – maar in deze ronde geen gedwongen ontslag, zo schrijft de Volkskrant.

De krant kreeg eerder deze week inzage in de uitlekte miljoenennota waaruit zou blijken dat in vijf jaar tijd 4.000 ambtenaren hun baan bij de rijksoverheid zouden verliezen. De maatregel kwam bovenop een taakstelling die het kabinet Balkenende IV in 2007 aankondigde. Daarbij zouden 12.800 ambtenaren hun baan verliezen waarmee het kabinet 630 miljoen euro wil besparen. Van die taakstelling is echter nog niet eens 30 procent afgerond.

FNV Abvakabo, de grootste ambtenarenvakbond liet, op basis van der eerste berichten over de bezuinigingen, weten zeker niet tegen ‘efficiëntieslagen’ te zijn, maar adviseerde de overheid wel eerst te kijken naar welke taken zij willen afstoten voordat ze mensen gaat ontslaan. De bond vreesde dat door de ontslagen derden zouden worden ingehuurd die voor veel meer geld, hetzelfde werk moeten doen.

Uit een enquête van Abvakabo FNV  bleek al eerder dat ambtenaren vinden dat ze met te veel zijn en hetzelfde werk met veel minder mankracht afkunnen. Maar 50+ ambtenaren waarschuwen het PVC-formatieteam wel voor gevaren in de bezuinigingsdrift. Ze zijn bang dat door de bezuinigingen het aantal grijze koppen op ministeries alleen maar groter wordt. En dat terwijl ministeries juist gebaat zijn bij jonge frisse mensen die beter uit de voeten kunnen met een multidisciplinaire aanpak.

Volkskrant: Miljoenennota: 4.000 ambtenaren eruit

Eerst taken schrappen, dan ambtenaren

Lees meer op Joop:
Bezuinigingen doen ambtenarenapparaat vergrijzen
Huh, ambtenarenvakbond: er zijn teveel ambtenaren

cc-foto: Jacky Kever

Geef een reactie

Laatste reacties (37)