222

[update] Bestuurder onderwijsbond: ‘Minister te dom voor haar vak’

Kamerleden geschokt door belediging aan het adres minister Van Bijsterveldt... 

10.000 leraren staken: kabinet wil aantal studielesuren verhogen van 1000 naar 1040 uren… Leraar moet vakantiedagen inleveren

Aan het eind van de stakingsdag is flinke beroering ontstaan. Bestuurder Marten Kircz van de Algemene Onderwijsbond (AOb) zei tegen de NOS dat minister Van Bijsterveldt het intellect mist om haar taak goed uit te voeren. Bovendien is ze de slechtste onderwijsminister ooit.


Vooral via Twitter werd ontzet gereageerd op de harde woorden:

Ton Elias (VVD), Jack Biskop (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) lieten weten geen contact meer met de bond te willen tot dat de woorden teruggenomen zouden worden. 

Inmiddels heeft de voorzitter van de AOb ook afstand genomen van de woorden.

Ruim 10.000 voortgezet onderwijs-leraren hebben vandaag hun werk neergelegd en zijn naar de Utrechtse Jaarbeurs getrokke om daar te demonstreren tegen de kabinetsplannen.

Minister Marja van Bijstserveldt (Onderwijs) heeft op verzoek van PVV-Kamerlid Harm Beertema besloten dat het aantal studielesuren op het voortgezet onderwijs omhoog moet van 1000 naar 1040 per jaar. Van de docenten wordt geacht in te leveren op vakantiedagen, maar ze krijgen er niets extra’s voor terug.Scholieren zijn op hun beurt bang, omdat ze vermoeden een week extra in een klaslokaal te moeten zitten, zonder dat er echt voor les wordt gezorgd.  De schoolbesturen zijn ook boos vanwege de ‘ophokuren’, omdat ze vrezen niet over genoeg geld beschikken voor die extra uren.

De meeste docenten staken ook omdat hun zomervakantie van zeven naar zes weken gaat onder de nieuwe regeling. Die vakantie hebben ze vanwege de hoge werkdruk hard nodig, aldus de docenten. Minister Van Bijsterveldt gelooft hier niet in en wil met de nieuwe regeling docenten van de ‘piekbelasting’ afhelpen: De werkdruk van leraren komt volgens haar doordat veel werk zich in een beperkt aantal weken concentreert. Minder vakantie betekent spreiding van werk en dus minder werkdruk, aldus de minister. De leraren hebben hier echter geen vertrouwen in en menen dat het de rest van het schooljaar even druk blijft.

Volgens dagblad Trouw gaat de woede van de docenten verder dan alleen de werkdruk en de extra lesuren:

Maar wie zijn licht opsteekt in lerarenkamers in den lande merkt dat de woede van leraren over veel meer gaat dan die vakanties alleen. De bezuinigingen op het speciaal onderwijs (en de gevolgen die deze ook op reguliere scholen zullen hebben), de invoering van prestatiebeloning waar buiten politiek Den Haag niemand op zit te wachten, de bevriezing van hun salarissen – leraren zijn er kwaad over, maar ze hebben tegelijkertijd het gevoel dat ‘Den Haag’ geen enkele boodschap heeft aan hun onvrede. ‘Den Haag dendert maar door’, heet het in de lerarenkamers.

Minister Van Bijsterveldt vindt het overigens onverantwoord dat docenten in de toetstweek gaan staken. Ze zegt hierover: ‘ Zeker in een toetsweek vind ik het ongewenst, omdat een toetsweek echt gewoon rust, stabiliteit en structuur moet hebben.’ Tegenover Nu.nl verklaart ze: 

Ik vind het niet verantwoord dat er scholen dichtzijn’Ik vind het niet verantwoord dat er scholen dichtzijn. Ik vind dat, kinderen horen gewoon les te hebben. Zeker in de toetsweek vind ik een goede structuur heel erg belangrijk. Elke les doet er toe en lessen die uitvallen vind ik ook echt zonde.

180 scholen in Nederland moeten donderdag vanwege de staking gesloten blijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (222)