13

[Update] Bloot-demonstranten afgetuigd en naakt in bos achtergelaten

Australische journalist die het protest van de drie dames filmde werd door de Wit-Russische politie al eerder opgepakt en opgesloten

Drie vrouwen die in Minsk bij het hoofdkantoor van de Wit-Russische KGB, bij wijze van protest, hun borsten hadden ontbloot, zijn door KGB-agenten opgepakt en mishandeld. Dat meldt het Parool. De betoogsters werden volgens protestbeweging FEMEN geblinddoekt afgevoerd, vernederd, geslagen en vervolgens naakt achtergelaten in een bos.

FEMEN против КГБатьки from FEMEN Video on Vimeo.

Update 23.00

De drie vrouwen wisten zich na de demonstratie snel uit de voeten te maken, meldt het Parool. Een paar uur later werd het drietal op het station van Minsk alsnog opgepakt. Na naar een bos gebracht te zijn, werden de vrouwen gedwongen zich opnieuw uit te kleden. De KGB’ers overgoten de vrouwen met olie en dreigden hen in brand te zullen steken.
Met een mes werd hierop het hoofdhaar van de vrouwen afgesneden en lieten de agenten de vrouwen, bloot, achter in het bos. De drie wisten in een bij het bos gelegen dorp hulp te vragen. De KGB wil niet ingaan op de aantijgingen van de vrouwen en FEMEN. De actie van FEMEN wordt weliswaar een provocatie genoemd.

Eerder

De Wit Russische demonstranten Inna Shevchenko, Oksana Shachko, Alexandra Nemchinova waren sinds maandagavond vermist. De drie leden van FEMEN, een activistengroep die bekend staat om hun topless demonstraties, voerden onlangs actie tegen het dictatoriale regime van president Aleksandr Lukashenko.

Met ontbloot bovenlijf en met Lukashenko maskers op riepen de drie op tot het vrijlaten van politieke gevangenen. Kitty Green, de Australische journalist die de demonstratie filmde werd eerder deze week al in de boeien geslagen door de Wit-Russische politie en gevangen genomen. Ze is inmiddels weer vrij.

De FEMEN demonstranten komen oorspronkelijk uit Oekraïne. Ze zijn gewend gearresteerd te worden, maar worden meestal kort daarna weer vrijgelaten. In het geval van de Wit-Russische dames lijkt er meer aan de hand. Hun telefoons zijn sinds hun verdwijnen onbereikbaar.

Amnesty International uitte onlangs veel kritiek in haar rapport over hoe Wit-Rusland de mensenrechten naleeft. Lukashenko wordt beschuldigd van het ontvoeren, illegaal opsluiten en mishandelen van de prominente advocaat Emanuel Zeltser, zijn assistent en freelance journalist Vladlena Funk.
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (13)