93

Update: Burgemeester laat onderzoek doen naar aanhouding Nandlal

Oud-profvoetballer Nandlal werd hardhandig aangehouden... Hij heeft een dwarslaesie en in politiecel zou hem medische zorg zijn ontzegd... Wolfsen laat onafhankelijk onderzoek doen...

De politie in Utrecht heeft op kerstavond oud-profvoetballer en oud-Leefbaar Utrecht raadslid Edu Nandlal hardhandig aangehouden en volgens hemzelf mishandeld. Burgemeester Wolfsen van Utrecht heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd.

‘De lezingen over er precies is gebeurd, lopen uiteen’ aldus Wolfsen in een reactie.

Daarom heeft hij een onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

Nandlal, die kampt met een dwarslaesie als gevolg van de vliegtuigcrash van het Surinaams nationale elftal in 1989 (de ‘SLM-ramp’), werd aangehouden toen hij in zijn auto zat. Hij zou verdacht worden van een inbraak, vertelt hij tegen de website De Nieuwe Utrechter, omdat hij even daarvoor bij zijn dochter thuis wat spullen in zijn bus had geladen. 

Nandlal kon vanwege zijn dwarslaesie niet snel genoeg uit zijn stappen. Daarop sleurde de politie hem uit naar buiten, waarbij hij met zijn gezicht op straat viel. Zelf overeind komen lukt Nandlal, dus hij werd, eveneens hardhandig overeind ‘geholpen’ en in de boeien geslagen. Dit gebeurde allemaal ondanks het feit dat Nandlal meerder keren had geroepen dat hij gehandicapt was, meldt de Nieuwe Utrechter.

Op het politiebureau werd Nandlal onderzocht door een arts, aan wie hij meldde dat hij een dwarslaesie heeft. Maar deze vroeg hem of om te plassen terwijl volgens Nandlal iedere arts weet dat iemand met een dwarslaesie dat niet kan. Daarop ging de arts hem katheteriseren, maar deed dat niet op de juiste manier. Een agent had volgens Nandlal nog geroepen dat hij maar in zijn broek moest plassen.

Uiteindelijk is Nandlal zondag om 4.00 uur vrijgelaten. Hij is toen naar het UMC gegaan waar bleek dat hij door het fout katheteriseren een bloeding in zijn blaas had opgelopen. 

De agenten waren overigens gewaarschuwd door ‘oplettende’ buurtbewoners, die de wagen van Nandlal met een ladder erop bij een woning hadden zien staan en de zaak niet vertrouwden. Nandlal heeft een schoonmaakbedrijf waar hij regelmatig de glazenwassersladder voor op gaat. 

Woordvoerder Bernhard Jens van de Utrechtse politie wil geen oordeel uitspreken over de zaak en zegt dat de politie snel in gesprek wil met Nandlal.

De foto heeft Nandlal genomen toen hij net was vrijgelaten

Luister naar de verklaring van Wolfsen voor RTV Utrecht

Meer bij de Nieuwe Utrechter: Edu Nandlal mishandeld door agenten

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (93)