146

Update: Comité 4 en 5 mei trekt omstreden gedicht terug

Ophef om 4 mei gedicht van een jongere over zijn oom die bij de SS zat

Op de Dam in Amsterdam zal de 15-jarige Auke de Leeuw het gedicht ‘Foute Keuze’ voordragen. Het gedicht is omstreden omdat het over zijn oud-oom die bij de Waffen-SS zat. Het CIDI reageert verbolgen en vindt dat het comité 4/5-mei zich op een hellend vlak begeeft.

In het gedicht staat dat de oom, Dirk Siebe, een jongen is die een verkeerde keuze heeft gemaakt. Onder meer de gevolgen voor het gezin van de man en de angst die hij voelde bij zijn gevechten tegen de Russen zijn erin verwerkt.

Adjunct-directeur Esther Voet van het CIDI zegt dat er aandacht moet zijn voor de daders van destijds, maar niet op 4 mei. “Wat is de volgende stap, ook Eichmann herdenken omdat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt?” 

Directeur Nine Nooter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei betreurt de reactie van het CIDI. Ze zegt dat het niet gaat over “daders en slachtoffers”.

De scholier heeft volgens Nooter grote moed getoond om zijn geschiedenis te delen en het dilemma bloot te leggen waar hij mee worstelt. “Het gaat over het maken van keuzes en hoe hij ervoor kan zorgen dat het een betere wereld wordt”, zegt Nooter. “De dichter roept op integere wijze de generatie van nu juist op om te blijven herdenken, een generatie waar wij een appèl op doen om te blijven herdenken.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert ieder jaar een gedichtenwedstrijd. Een onafhankelijke jury kiest de winnaars.

Update donderdag 26 april:

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei trekt het omstreden gedicht terug. In een verklaring schrijft ze: 

De Nationale Herdenking is van té grote waarde en betekenis om te laten overschaduwen door de discussie die is ontstaan door het gedicht van een 15-jarige scholier.

Het Comité betreurt het ‘dat een integer gedicht van een jongere tot speelbal wordt in een discussie van volwassenen’.

Dat het gedicht niet voorgedragen wordt op de Dam doet niets af aan de waardering die het comité heeft voor het gedicht van Auke. Het comité betreurt de discussie en vindt het verdrietig dat de keuze van het comité om deze jongere aan het woord te laten op de Dam tot zoveel emoties heeft geleid. Derhalve heeft het comité besloten om het gedicht niet te laten voordragen.

NOS: Ophef over gedicht 4 mei

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (146)