73

[Update] Conclusies klimaatrapport IPCC blijven overeind

Planbureau Leefomgeving komt vandaag met Nederlands rapport, VN in augustus met internationaal onderzoek

De belangrijkste conclusies in de klimaatrapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) blijven overeind. Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de samenvatting van de rapporten onderzocht en heeft geen fouten vastgesteld. Dat meldt de NOS.


Het PBL onderzocht de rapporten op verzoek van voormalig minister Cramer van Milieu, zo meldt de NOS maandag. Maar het PBL vond geen wezenlijke nieuwe fouten. De hoofdconclusie van het IPCC, dat de aarde opwarmt als gevolg van menselijk handelen, blijft overeind.

In de rapporten uit 2007 waren fouten opgedoken die door zogenaamde ‘klimaatontkenners’ gretig werden aangegrepen om te beweren dat dan ook al het klimaatonderzoek niet zou deugen. Hoewel die kritiek doorgaans slecht wordt onderbouwd, zaaiden de critici wel veel twijfel. 

De bekendste fouten betreffen de gletsjers op de Himalaya (die niet in 2035 zouden zijn gesmolten, maar ‘pas’ over zo’n 200 jaar) en ook Nederland: niet 55% van ons land ligt onder zeeniveau, zoals het IPCC-rapport meldde, maar slechts 26%. De eveneens meegetelde 29% van Nederland is wel gevoelig voor overstromingen van rivieren.

Toenmalig minister Cramer van Milieu was woedend en eiste van de wetenschappers dat zij geen fouten meer maakten. Ze gaf het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) opdracht om de fouten te onderzoeken. Het PBL heeft al erkend dat het zelf verantwoordelijk is voor de fout over het Nederlandse zeeniveau.

Naast het Nederlandse onderzoek vindt er ook een internationaal onderzoek plaats naar de fouten in de IPCC-rapporten. Dat gebeurt onder leiding van de Nederlander Robbert Dijkgraaf. De conclusies van dat VN-onderzoek worden in augustus gepubliceerd.

Lees meer bij de NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)