25

Update: D66 wil wet voor gebruik drones door politie

D66-Kamerlid Schouw: Privacy van gewone burgers is in het geding ... Speciale politie-eenheid in oprichting om met onbemande vliegtuigjes het landschap af te speuren

In Nederland is een heuse dronepolitie in oprichting. Medewerkers van de politie worden momenteel opgeleid en geëxamineerd voor de Unmanned Aerial Services. Ze volgen de opleiding Basistraining Rotorcraft UAS-vlieger bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Amsterdam. Dit blijkt uit antwoorden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op vragen van D66.

Update vrijdag 11.00
De D66-fractie in de Tweede Kamer wil dat er aparte wetgeving komt voor het gebruik van onbemande vliegtuigjes, drones. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is hiervoor nu wettelijk niets geregeld, zo meldt de NOS. Dat moet wel, omdat de privacy van de burger in geding is, zegt hij in het Radio 1 Journaal.
Volgens minister van Justitie Ivo Opstelten hoeft voor de inzet van drones bij opsporing de wet niet te worden aangepast. Schouw betwijfelt dit, al was het maar omdat het woord “drone” in de Nederlandse wetgeving niet voorkomt.

Schouwwijst erop dat “in een land als Amerika verschillende staten en steden een droneverbod hebben omdat zij vinden dat het de privacy te veel aantast”.

Onschuldige burgers worden 24 uur per dag gefilmd. Hoe zit het met de opslag en het bewaren van al die gegevens? Daar hebben we voor de camera’s op straat afspraken over gemaakt. Daar is wetgeving voor, maar politietoezicht vanuit de lucht is een juridisch onontgonnen domein en dat moet wel goed worden geregeld.

Schouw ziet dat niet alleen de politie drones inzet. Honderden particuliere bedrijven doen dat ook. “Ik vindt ook dat dat soort dingen aan wetten gebonden moeten zijn. Het kan niet zo zijn dat Nederland een soort vrijstaat wordt voor iedereen om maar drones in de lucht af te schieten.”

Het D66-Kamerlid wil binnenkort een hoorzitting organiseren met ook privacy-deskundigen, wetgevingsjuristen en particuliere bedrijfjes.

Eerder
NRC Handelsblad schrijft donderdagavond dat de landelijke eenheid van de politie zelf nog maar over enkele onbemande vliegtuigjes beschikt. Die werden volgens Opstelten vorig jaar voornamelijk gebruikt voor testvluchten en het fotograferen van plaatsen delict. NRC:

Voor ondersteuning bij strafrechtelijk onderzoek en handhaving van de openbare orde werd vorig jaar veertien keer de hulp in geroepen van legerdrones van het type Raven. Drie keer gebeurde dit voor handhaving van de openbare orde, waaronder het toezicht op het verloop van een hardloopwedstrijd. 

De andere keren dat drone-assistentie werd ingeroepen was voor strafrechtelijk onderzoek. Gedacht moet worden aan het opsporen van inbrekers of wiettelers. In totaal werden er 81 vluchten uitgevoerd met de Ravens, onder meer boven Almere, Harlingen, Arnhem en Ede.

De Volkskrant schrijft dat het minister van Defensie over 75 drones van het type Raven beschik. De toestellen kunnen op 300 meter hoogte het landschap afspeuren naar verdachte activiteit of vanuit de lucht mensenmassa’s in de gaten kunnen houden. De minister van Justitie kan op verzoek van een burgemeester of officier van justitie een aanvraag indienen bij Defensie voor het lenen van een toestel. De minister is in dat geval eindverantwoordelijke.

NOS: D66 wil wet politiedrones

NRC: Bevestiging na Kamervragen: Nederlandse drone-politie bijna een feit

Volkskrant: Politiemedewerkers worden opgeleid tot drone-experts

Geef een reactie

Laatste reacties (25)