20

Update: Duitse minister ontkent stemadvies aan Italianen

Duitse minister tegen Italianen: stem niet op Berlusconi ... Duitsland bemoeit zich openlijk met de verkiezingen in Italië

Update 15.30 De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ontkent dat hij de Italianen expliciet heeft geadviseerd niet op Berlusconi te stemmen. Hij is verkeerd geciteerd in een interview dat het Italiaanse weekblad L’Espresso vrijdag publiceerde. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie in Berlijn gezegd.

Schäuble heeft zich wel positief uitgelaten over het financieel-economisch beleid van het zakenkabinet van Mario Monti, die Berlusconi in december 2011 opvolgde als regeringsleider, zo meldt Trouw vrijdagmiddag. 

Eerder
Minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft de Italiaanse kiezer op het hart gedrukt “niet de eerdere fout te herhalen en niet op Silvio Berlusconi te stemmen”. In een interview met weekblad L’Espresso breekt Schäuble een lans voor zittende premier Mario Monti, zo schrijft Trouw.

Trouw citeert Schäuble:

De huidige premier heeft stabiliteit gegeven, aan Italië en aan heel Europa. Nu moeten er geen obstakels op zijn weg worden gelegd.

Monti is november 2011 het hoofd van een zakenkabinet. In eerste instantie wilde de technocraat zich niet mengen in de Italiaanse partijpolitiek. Uiteindelijk besloot hij zich toch verkiesbaar te stellen met zijn formatie Keuze van de Burger.

“Italië is een van de belangrijkste landen”, zegt Schäuble. Het is sterker geworden dankzij het bezuinigingsbeleid van Monti. Een terugkeer van Berlusconi daarentegen zou “een zwak Italië en een zwakte voor heel Europa” betekenen. Schäuble heeft recentelijk ook met de centrumlinkse premierskandidaat Pier Luigi Bersani gesproken. Die heeft hem verzekerd dat hij op de door Monti ingeslagen weg wil doorgaan, aldus Trouw.

Trouw: Schäuble: stem niet op Berlusconi

Geef een reactie

Laatste reacties (20)