0

Update Egypte: Moslimbroeder Morsi claimt zege

MEER WERELD: Oekraïense activistes ontvoerd voor EK-wedstrijd ... Leger grijpt weer macht in Egypte ... Rosenthal: Meer steun voor Syrische oppositie, maar geen wapens

De Moslimbroederschap claimt maandagochtend dat hun kandidaat Mohammed Morsi de presidentsverkiezingen in Egypte heeft gewonnen, zo meldt NRC Handelsblad. Morsi zou bij de verkiezing van zaterdag en zondag een meerderheid van de stemmen hebben gehaald. Tegenkandidaat Ahmed Shafiq legt zich niet bij een nederlaag neer. Volgens zijn partij is de uitslag nog lang niet duidelijk en gaat Shafiq op dit moment juist aan de leiding.

Update maandag 07.45
De eerste officiële resultaten worden niet voor donderdag verwacht, schrijft NRC. Toch beweren de moslimfundamentalisten dat Morsi 53 procent van de stemmen heeft gekregen en zijn tegenstrever Shafiq zo’n 47 procent. Het kamp van de andere kandidaat uit de tweede ronde, oud-premier onder Mubarak Shafiq, zei in een reactie de overwinningsclaim van de Moslimbroeders “compleet” te verwerpen en “verbijsterd” te zijn door de bekendmaking. De Moslimbroederschap zou de verkiezingen willen “kapen” met de snelle claim.

Eerder
In Egypte is zaterdag en zondag de tweede en tevens beslissende ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Het waren de eerste presidentsverkiezingen sinds de val van dictator Mubarak. Twee kandidaten nemen het tegen elkaar op. De ene, Ahmed Shafiq, was premier onder Mubarak. De andere, Mohammed Morsi, komt uit de Moslimbroederschap. De verkiezingen werden overschaduwd door een constitutionele crisis. Het Egyptische Hooggerechtshof oordeelde van de week dat de parlementsverkiezingen vorig jaar ongrondwettelijk waren. Het parlement zou ontbonden moeten worden. Critici noemen het niet minder dan een staatsgreep van het leger, dat nog altijd oppermachtig is in het land.
NRC Handelsblad schrijft over de twee kandidaten: 

De strijd om het presidentschap gaat tussen Ahmed Shafiq, de laatste premier van Hosni Mubarak die werd aangesteld toen de volksopstand aan de gang was. Hij heeft beloofd met harde hand de veiligheid en stabiliteit in het land te herstellen. Aanhangers van de revolutie vrezen dat het met de democratisering van het land gedaan is als Shafiq gekozen wordt.

Shafiq kon zich alleen maar kandidaat stellen omdat het Hooggerechtshof

een wet die de getrouwen van Mubarak uitsloot van verkiezingen ongrondwettelijk verklaarde.

De tegenkandidaat van Shafiq is Mohammed Morsi, de kandidaat van de onder Mubarak verboden Moslimbroederschap. De islamist Morsi heeft gezegd de verworvenheden van de revolutie te zullen verdedigen en ook steeds benadrukt de rechten van vrouwen en minderheden in het land ongemoeid te willen laten. In de eerste ronde kreeg Morsi 24,8 procent van de stemmen, terwijl Shafiq 23,7 procent scoorde.

NRC: Moslimbroeders claimen zege bij presidentsverkiezingen Egypte

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)