36

Update: ‘Falluja snel weer uit handen Al-Qaeda’

VIDEO Tientallen doden, burgers en strijders, bij gevechten 

De Iraakse stad Falluja die zaterdag was overgenomen door de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL), lijkt weer in handen te komen van de regeringstroepen. Een hoge Iraakse militair zegt dat de stad de komende dagen langzaam maar zeker heroverd zal worden op de aan de strijders die aan Al-Qaeda zouden zijn gelieerd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.


Generaal Rasheed Fleih zei zondag op de Iraakse tv dat het twee a drie dagen zou duren om de militanten Falluja uit te drijven, zo schrijft The Guardian. De generaal benadrukt dat de strijd voornamelijk wordt gevoerd door Soenitische stammen die de regering goedgezind zijn, met het leger als ruggensteun.

Eerder
De Iraakse regering raakte vrijdag de controle kwijt over de stad Fallujah. Die kwam toen in handen van de “Islamitische Staat in Irak en de Levant” (ISIL), de Iraakse tak van al-Qaida. Dat maakte een hoge veiligheidsverantwoordelijke van de westelijke provincie Al-Anbar bekend. De gebieden rond Fallujah, dat zestig kilometer ten westen van hoofdstad Bagdad ligt, waren nog wel in handen van de lokale politie, meldt de Belgische krant De Morgen.

ISIL-strijders controleerden al sinds donderdag de sectoren Ramadi en Fallujah. Die laatste stad riepen ze gisteren uit tot “islamitische staat”. De gevechten barstten maandag los in Ramadi, nadat een kamp van anti-regeringsdemonstranten werd ontmanteld.

Vrijdag kwamen minstens 32 burgers en 71 Al-Qaedastrijders in de provincie Al-Anbar om het leven bij gevechten tussen het terreurnetwerk enerzijds en lokale stammen en veiligheidstroepen anderzijds, schrijft De Morgen. De provincie geldt als een soennitisch bastion dat gekant is tegen de sjiitische premier Nouri al-Maliki.

Video Al Jazeera: Al-Qaeda-linked fighters push into Iraqi city

De Morgen: “Iraakse stad Falluja in handen van Al-Qaida”

Geef een reactie

Laatste reacties (36)