62

Update: ‘Geen botsing maar misverstand over Uruzgan’

Bos: Regeringspartijen hebben zich aan geen enkele toekomstige rol in Afghanistan verbonden. Geen sprake van een solo-actie van Verhagen

Het verzoek van de NAVO aan Nederland om langer in Afghanistan te blijven, zorgt voor flinke spanningen in de regeringscoalitie. Vice-premier Wouter Bos (PvdA) zegt niet vooraf te zijn geïnformeerd, CDA-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken ontkent dit. Na de ministerraad van vrijdag bleek dit ‘misverstand’ uiteindelijk toch ‘opgelost’.


Bos vindt dat het verzoek moet worden afgewezen. CDA-minister Verhagen is daar erg verontwaardigd over. Hij zegt dat alles over het verzoek van de NAVO van te voren duidelijk in het kabinet is besproken en dat Bos het had kunnen weten. Maar Bos zegt dat hij van niets wist.

Normaal gesproken doet de NAVO alleen een verzoek als het vooraf al weet dat het wordt ingewilligd. Een afwijzing zou daarom zeer ongebruikelijk zijn, meldt de NOS.

Bos zegt dat het kabinet niet namens hem aan de NAVO heeft gevraagd om Nederland het verzoek te doen om langer in Uruzgan te blijven. Maar Verhagen zegt dat hij alle contacten met de NAVO van tevoren goed heeft afgestemd met alle betrokkenen, dus ook met Wouter Bos. De vice-premier zegt dat hij niet weet of er een minister om die brief van de NAVO heeft gevraagd.

Bos kreeg er donderdagavond uiteraard vragen over in zijn tv-debat met D66-leider Alexander Pechtold in Pauw & Witteman. “Op dit punt moet sprake zijn van een misverstand, omdat vorige week donderdag de Partij van de Arbeid al intern heeft laten weten dat dit type verzoek voor ons niet bespreekbaar zal zijn.”

Bos en Verhagen bespraken het misverstand vrijdag in de ministerraad. Dit gebeurde niet onder regie van premier Balkenende, die inmiddels in Vancouver is voor de Olympische Spelen die morgen beginnen.

UPDATE (16:00): Het ‘misverstand’ tussen Bos en Verhagen is vrijdag in het kabinet uitgesproken en opgelost, zo meldde vice-premier André Rouvoet vrijdag na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad. 

NRC Handelsblad analyseert deze zoveelste aanvaring als volgt:

De verstoorde verhoudingen tussen CDA en PvdA zijn zo langzamerhand een cruciale factor in elke politiek gevoelige beslissing die dit kabinet moet nemen. Dat de partijen inhoudelijk vaak tegenover elkaar staan is verrassend noch nieuw. Maar het onvermogen en de onwil om die tegengestelde posities tot een gezamenlijk standpunt te boetseren lijkt na elke botsing toe te nemen.

Na afloop van de ministerraad stonden ook beide kemphanen de pers te woord. Verhagen: “We hebben een goed gesprek gehad. Ik heb mijn hart gelucht. Het gaat er nu om dat we een goed en verantwoord besluit kunnen nemen.” Bos vulde aan: 

Intern is alles uitgesproken. We zetten er een dikke streep onder. (…) Het spijt mij dat ik u moet teleurstellen dat we weer een probleem hebben opgelost.”

Geef een reactie

Laatste reacties (62)