30

[Update] Groot-Brittannië sluit militair ingrijpen in Syrië uit

Syrië richtte zondag weer bloedbad aan, deze keer in Hama. Optreden van regime Assad internationaal veroordeeld. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil harde sancties

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sluit militair ingrijpen in Syrië uit. Dat meldt NRC Handelsblad maandagochtend. Hague wil wel dat de internationale druk op het land wordt opgevoerd.

Update maandag 11.00

Hague zei tegen BBC-zender Radio 4 dat hij meer internationale druk op Syrië wil zien en noemde militair ingrijpen “in de verste verten geen mogelijkheid”: “Zelfs als we daarvoor zouden zijn is er geen vooruitzicht op een wettige, moreel gesanctioneerde militaire interventie.”
NRC meldt verder dat Groot-Brittannië wel wil dat er een resolutie van de VN-Veiligheidsraad komt waarin het geweld van het Syrische regime tegen demonstranten wordt veroordeeld. Rusland, permanent lid van de Raad met vetorecht, heeft al gezegd nooit met zo’n resolutie akkoord te zullen gaan.

Eerder

Syrische troepen richtten zondagochtend een bloedbad aan in de stad Hama, ongeveer 210 kilometer ten noorden van Damascus. Tot nu toe zijn zeker 62 doden gevallen, zo meldt NRC Handelsblad op basis van berichtgeving van persbureau Associated Press. Maar het dodental blijft stijgen.

Activisten en bewoner vertellen dan na een aanval door tanks, een spervuur aan granaten en voortdurende beschietingen de lichamen in de straten liggen. Bewoners van de stad hebben geprobeerd om de aanval tegen te gaan door brandbommen en stenen naar de tanks te gooien met die vanochtend de stad introkken. De ziekenhuizen worden overstroomd met gewonden en mensen wordt gevraagd bloed te doneren.
NRC citeert een inwoner: “Het is een slachtpartij, ze willen Hama breken voor de ramadan.” De heilige vastenmaand begint maandag. Activisten vermoeden dat gedurende de ramadan de demonstraties escaleren. Tijdens de ramadan komen moslims ’s nachts naar moskeeën voor gebed. Dit zou kunnen leiden tot zware protesten en volgens mensenrechtenactivisten doet de Syrische regering er alles aan om dit te voorkomen, aldus NRC. 

De NOS meldt dat het optreden van het regime van president Bashar Al-Assad internationaal is veroordeeld. President Obama zei dat hij geschokt is door de wreedheid van het regime tegen de eigen bevolking. Ook Duitsland, Italie en Frankrijk veroordelen het geweld. Minister Rosenthal reageerde met afschuw op het geweld. “Assad verliest met de dag aan legitimiteit”, zei hij. Rosenthal wil strengere EU-sancties tegen het bewind van Assad.

De foto is een beeldfragment uit een video van persbureau AFP.

NRC: Syrisch leger richt ‘slachtpartij’ aan in Hama

NOS: Hard optreden Syrië veroordeeld

AP: Syrian forces launch fierce assault on eve of Ramadan; scores are killed

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (30)