218

[update] ‘Haat-imam’ gaat in debat in De Balie

Eerder debat werd verboden door de VU... Video: Haitham al-Haddad benauwd voor Mariëlle Tweebeeke...

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad doet vanavond mee aan een openbaar debat over de islam in De Balie in Amsterdam. Dat heeft directeur Yoeri Albrecht van het Amsterdamse discussiecentrum laten weten. De imam zal onder andere in discussie gaan met Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.


Nieuwsuur: Haat-imam ontkent haat door Joop-nl
Al-Haddad kwam vanochtend even na tienen aan op Schiphol.

De Tweede Kamer wilde eerder dat de imam de toegang tot Nederland zou worden ontzegd. Maar minister Opstelten stelde dat er geen enkele mogelijkheid is om hem de toegang tot Nederland te ontzeggen.

Tijdens het debat vanavond vanaf kwart over negen zal er extra bewaking zijn, meldt Albrecht. Begin december werd een debat over de islam in De Balie, waar ook Dibi aan meedeed, verstoord door een groep radicale, voornamelijk Belgische, moslims.

De NOS schreef gisteren:

Opstelten noemt de uitspraken van de geleerde verwerpelijk. Maar volgens Europese regels kan een EU-burger alleen de toegang worden geweigerd als hij een actueel, werkelijk en ernstig gevaar vormt voor een fundamenteel belang van de samenleving. Zijn verwerpelijke uitspraken zijn onvoldoende aanwijzing dat zo’n gevaar aan de orde is, schrijft Opstelten aan de Kamer. Er wordt ingegrepen als zo’n gevaar zich alsnog voordoet, aldus de minister.

De moslim-prediker zou eerst een lezing geven aan de VU in Amsterdam maar die is door de universiteit verboden. Nu gaat Haitham al-Haddad morgen naar het Amsterdamse debatcentrum De Balie waar met grote regelmaat over de islam wordt gediscussieerd. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft aangeboden met de man in debat te gaan.

In een interview met Nieuwsuur (zie video) ontkent Haitham al-Haddad uitspraken die presentatrice Tweebeeke hem voorlegt. Volgens hem gaat het om ‘vertaalfouten’. De geleerde wilde overigens niet naar de studio komen omdat hij niet wil dat zijn volgelingen hem zien in gezelschap van een vouw die niet ‘conservatief’ gekleed is.

Geef een reactie

Laatste reacties (218)