106

UPDATE Haatdominee Florida ziet af van Koranverbranding

Moslimgeestelijken zouden hebben aangeboden af te zien van islamitisch centrum bij Ground Zero. Geestelijken in kwestie ontkennen. Donald Trump biedt nu aan locatie op te kopen. Volgens gouverneur NY willen initiatiefnemers van het centrum zoeken naar een oplossing

De voor zaterdag geplande koranverbranding in de Amerikaanse staat Florida is afgelast. Dit heeft de radicale predikant Terry Jones donderdag bekendgemaakt. De geestelijke zegt dat hij daartoe heeft besloten na overleg met moslimleiders.
De Amerikaanse haatdominee Terry Jones overwoog al af te zien van het verbranden van korans als president Obama of het Pentagon hem daartoe persoonlijk om vraagt. Ook een teken van Jezus zou hem op andere gedachten kunnen brengen.


UPDATE

Volgens Jones hebben die moslimleiders ermee ingestemd dat een omstreden moskee en islamitisch centrum in New York op een andere lokatie worden gebouwd, op een grotere afstand van Ground Zero waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond.

Bronnen in de omgeving van de New Yorkse imam die de moskee wil laten bouwen, ontkenden even later dat er een akkoord zou zijn over verplaatsing van de lokatie

Intussen heeft zakentycoon Donald Trump aangeboden het perceel waar het islamitisch centrum bij Ground Zero zou komen, op te kopen. Dat meldt persbureau Associated Press (AP) donderdagavond.

AP meldt ook dat de gouverneur van New York contact heeft gehad met de initiatiefnemers van het islamitische centrum en dat zij op zoek willen gaan naar een oplossing. Iman Feisal Abdul Rauf heeft gezegd dat als hij had geweten dat het ‘dit soort pijn zou hebben veroorzaakt’, er wellicht was gezocht naar een andere locatie voor het centrum.

Voor een overzicht, lees bij CNN: Florida pastor calls off burning of Qurans.

In een interview met een Canadees radiostation zei Jones eerder al dat het evenement mogelijk niet door zou doorgaan. Hij zei te daarvoor te bidden. Inmiddels is een collega haatdominee in Tennessee een soortgelijke actie van plan. Moslims moeten volgens hem hun geloof maar ergens anders op de wereld belijden. 

Jones wilde op 11 september, inmiddels uitgegroeid tot internationale dag ter promotie van haat, korans verbranden bij zijn kerkgebouw in Gainesville in de staat Florida. De al weken gelden aangekondigde actie roept steeds meer zorgen op. Deze week maakte de Amerikaanse bevelhebber Petraeus duidelijk dat de actie een godsgeschenk was voor Taliban en andere moslimextremisten. Obama sprak eveneens zijn bezwaren uit tegen de poging het voor moslims heilige boek te vernietigen. De Paus deed dat ook.

Fan van Wilders

Zelfs Geert Wilders noemt de verbrandingsactie nu ‘een slecht plan’. Terry Jones is overigens fan van Wilders zo blijkt uit de op zijn homepage geplaatste video’s. Vooral de aankondiging door Wilders op de Deense televisie dat miljoenen moslims uit Europa verwijderd moeten worden, heeft zijn instemming. Wilders gaat overigens ook zelf op de internationale anti-islam actiedag in New York haatpreken bij Ground Zero, op slechts enkele meters afstand van een nieuw kerkgebouw van weer een andere haatdominee.

Gelaten reactie van moslims

Amerikaanse moslims reageren net zo gelaten op de aangekondigde verbrandingsactie als hun Nederlandse geloofsgenoten indertijd op de anti-islam propagandafilm Fitna van Geert Wilders. “Hij wil slechts zijn 15 minutes of fame”, zegt een vertegenwoordiger van de moskee in Gainesville tegen CNN. Ze noemen zijn actie ‘onchristelijk’.

Verzonnen oorlogsmisdaad

In de verklaring die Jones aan de media (zie video) gaf, beschrijft hij als een van de motieven voor zijn actie een oorlogsmisdaad die moslims in voormalig Joegoslavië begaan zouden hebben, het levend verbranden van honderden kerkgangers. Volgens de New York Times is van een dergelijke misdaad niets bekend noch terug te vinden in de uitgebreide archieven. Het verhaal doet wel denken aan verzinsels die in Servië verspreid werden om de massamoord op moslims in het gebied te rechtvaardigen. 

Duits verleden

Der Spiegel ontdekte dat Jones een verleden in Duitsland heeft. Reeds in 1996 hield hij daar felle anti-islam preken. In Keulen runde hij in de jaren negentig een kerkelijke gemeente met zo’n duizend leden die verplicht waren allerlei werkzaamheden te verrichten. Jones, een meubelverkoper, werd uiteindelijk door de gemeenteleden afgezet omdat onduidelijk was wat er met het vergaarde kapitaal gebeurde. De kerkgangers omschrijven hem als ‘doorgedraaid’.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)