35

Update: Hillen legt militairen spreekverbod op

Defensie minister vindt het verontrustend dat militairen de media hebben geïnformeerd over de problemen

Minister Hans Hillen (Defensie) biedt zijn excuses aan voor de rommelige start van de politiemissie in Kunduz. De opbouwfase in het Afghaanse land liep ‘weerbarstiger’ dan de planning, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Militairen vertelden de NOS eerder dat de missie een logistieke puinhoop is. Essentieel materiaal zou ontbreken vanwege defecten aan voertuigen waardoor de training van de Afghaanse politieagenten nog steeds niet is gestart.

Hillen vindt het ‘verontrustend’ dat de militairen zelf de media hebben opgezocht om de opstartproblemen te melden. Een gevaarlijke actie omdat ‘tegenstanders meekijken’, meldde hij aan de NOS.

Update 17.8 09.40:

Minister Hans Hillen van Defensie legt de militairen in Kunduz een spreekverbod op. Dat kondigde hij woensdag aan in het NOS Radio-1 Journaal. Volgens Hillen staat veiligheid voorop en daar hoort dan ook bij dat militairen ‘altijd hun kaarten gedekt’ houden. Dus: geen één-op-één mailtjes met NOS meer. Hillen was gepikeerd toen hij erachter kwam dat militairen via de NOS de misstanden bij de politiemissie in Kunduz aan de kaart stelden.

Voorzitter van de militaire vakbond ACOM, Jan Kleian, vindt het spreekverbod met journalisten in strijd met de missie: Nederland is juist in Kunduz aanwezig om er ‘een stukje democratie’ te brengen.

De Volkskrant: Militairen Kunduz krijgen spreekverbod opgelegd

cc-foto: PietPlaat

NOS: Hillen erkent problemen in Kunduz

Geef een reactie

Laatste reacties (35)