Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

UPDATE Homo's in leger VS mogen uit kast

  •  
18-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Homo_VS_Leger_DJWudi_300_01.jpg
Senaat stemt in met wet die einde maakt zogenoemde 'don't ask, don't tell'-beleid
Homo’s mogen in het Amerikaanse leger voortaan uitkomen voor hun geaardheid, en hoeven niet bang te zijn dat ze daarom worden ontslagen. De Amerikaanse senaat heeft ingestemd met een wet die een einde maakt aan het zogenoemde ‘don’t ask, don’t tell’-beleid. Dat meldt de Volkskrant.
De acceptatie van openlijk homoseksuelen in het Amerikaanse leger, kwam zaterdag al een stap dichterbij toen de Senaat in Washington besloot de discussies over het onderwerp te beëindigen. Daardoor kon dit weekeinde al worden gestemd over het omstreden voorstel van de regering.
De zogeheten ‘don’t ask, don’t tell’-regel bepaalt dat homo’s en lesbiennes alleen in het leger mogen dienen als ze hun geaardheid voor zich houden. De Democratische partij wilde de regel al langer afschaffen. Nu hadden ze de steun gekregen van zes Republikeinse senatoren, zo meldde het Parool vanmiddag. Daardoor krijgt het regeringsvoorstel zo goed als zeker een meerderheid in de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden had eerder deze week al ingestemd met het afschaffen van de regel.
‘Don’t ask, don’t tell’ werd in 1993 ingevoerd onder de toenmalige president Bill Clinton. Sindsdien hebben naar schatting 13.000 militairen het Amerikaanse leger moeten verlaten nadat ze hun geaardheid naar buiten hadden gebracht.
Meer achtergronden bij The New York Times: Repeal of “Don’t ask, Don’t tell” advances
Foto: Veteranen uit het Amerikaanse leger demonstreren voor homo-emancipatie. Cc: Dj Wudi

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.