22

Update: Islamitische landen voor no-flyzone Libië

Khadaffi onderhandelt intussen over aftreden. Libische leider bang dat raad van opstandelingen vertrouwelijke documenten naar het Internationaal Strafhof stuurt

Na de Arabische Liga is ook de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) voorstander van het instellen van een vliegverbod boven Libië. De no-flyzone moet de bevolking van het Noord-Afrikaanse land beschermen tegen de luchtmacht van leider Muammar Kaddafi. Dat meldt Trouw. De OIC is een samenwerkingsverband van 57 landen met een grote islamitische gemeenschap. Daaronder zijn alle landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië, maar ook landen als Indonesië en Suriname.

Update dinsdag 10.45

”We voegen onze stem bij de stemmen die vragen om een vliegverbod in Libië en we roepen de Veiligheidsraad op om in dit verband zijn plicht te doen”, zei de secretaris-generaal van de OIC, de Turkse diplomaat Ekmeleddin Ihsanoglu, dinsdag. De OIC is voor een spoedzitting bijeengekomen op het hoofdkantoor in de Saudische stad Djedda, zo meldt Trouw.

Khadaffi stuurde maandag een vertegenwoordiger naar Benghazi om te onderhandelen over zijn aftreden. Al Jazeera meldt dat de Libische leider heeft aangeboden een volkscongres te houden om hem af te laten treden onder voorwaarden.

De Engelstalige Saudische krant Asharq al-Aswat schrijft dat de onderhandelaar gaat praten met de Nationale Libische Raad, een orgaan dat opgericht is door de opstandelingen. Khadaffi zou onder meer een veilige aftocht en volledige bescherming van zijn familie eisen. Het orgaan heeft het verzoek direct afgewezen.

Khadaffi zou ook eisen dat de raad geen documenten overhandigd aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Zij onderzoekt momenteel of Khadaffi kan worden aangeklaagd wegens grootschalig geweld tegen zijn bevolking.
Al Jazeera Live Blog
cc-foto: Zenoshots

Geef een reactie

Laatste reacties (22)