45

Update Italië: impasse duurt voort, rente loopt op

Komiek Grillo wil minderheidsregering centrumlinkse Bersani niet steunen 

UPDATE De komiek Beppe Grillo weigert in het parlement zijn steun te geven aan Pier Luigi Bersani. Dit zei Grillo woensdag nadat de centrumlinkse leider had gezinspeeld op een minderheidskabinet met gedoogsteun van Grillo’s Beweging 5 Sterren (M5S). Grillo noemde Bersani in een reactie daarop een ‘politieke stalker’ die de M5S lastigvalt met ‘onoorbare voorstellen’, zo meldt de Volkskrant.

Zonder vertrouwensstemming in Kamer en Senaat kan een nieuwe regering in Italië niet aan de slag, meldt de Volkskrant. Maar Grillo wil in het parlement hooguit instemmen met afzonderlijke wetten die het M5S-programma weerspiegelen.
Bersani kreeg bij de verkiezingen zondag en maandag een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De gedoogconstructie leek een uitweg uit de impasse.

Rente
Intussen jaagt de onzekere politieke toekomst van Italië de overheid op kosten, meldt BNR . De overheid moest woensdag een veel hogere rente bieden om langlopende leningen aan de man te brengen dan bij de vorige vergelijkbare veilingen.

Eerder
De centrumlinkse leider Pier Luigi Bersani stuurt aan op een minderheidsregering die zich op de hoofdlijnen concentreert. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving in de Italiaanse media. Voor een grote coalitie met het centrum-rechtse blok van Berlusconi zou Bersani niet voelen.

NOS:

Bersani zou steun zoeken bij de protestbeweging van Beppe Grillo. Met bijna een kwart van de stemmen heeft Grillo een sleutelpositie in handen. Grillo wil geen coalitie aangaan, maar bekijkt per voorstel of zijn partij daarmee akkoord kan gaan.

De Italiaanse verkiezingen van afgelopen weekend leverden geen duidelijke winnaar op. Met name de enorme winst van Grillo verraste. De centrumrechtse coalitie van Berlusconi is in de Italiaanse Senaat de grootste partij geworden, waardoor het voor Bersani alsnog bijna onmogelijk wordt om te regeren. Volgens Berlusconi is dat geen reden om geen coalitie te sluiten. Hij zinspeelde op een soort nationale regering samen met centrumlinkse partijen. De onwerkbare uitslag dreigt een nieuwe crisis in de eurozone te veroorzaken.

Volkskrant: Grillo weigert vertrouwen te geven aan Bersani

BNR: Italiaanse rente loopt verder op

Geef een reactie

Laatste reacties (45)