122

[Update] Japan overweegt Fukushima I te begraven

Eerder updates: Alarmniveau Japan verhoogd naar vijf... Nieuwe piek bij centrale Fukushima … Nederlanders moeten evacuatie zelf betalen

Japanse technici overwegen de kerncentrale Fukushima 1 onder zand en beton te begraven. Dat meldt Trouw. Het is mogelijk de enige manier om het vrijkomen van grote hoeveelheden radioactieve straling te voorkomen. Het is voor het eerst dat dit als oplossing wordt genoemd, een teken dat de huidige maatregelen tegen een grootschalige kernramp misschien niet werken. Bij de grote nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986 in de Sovjet-Unie is deze methode gebruikt om lekken van radioactief materiaal te voorkomen.

Update 14.15

Een woordvoerder van Tokyo Electric Power zei op een persconferentie dat het “niet onmogelijk is” om de reactoren met beton te bedekken. “Maar op dit moment is onze prioriteit om te proberen ze te laten afkoelen.”

Momenteel wordt nog geprobeerd de stroomtoevoer naar de centrale te herstellen, zodat de waterpompen starten en de reactoren weer automatisch kunnen worden gekoeld, aldus Trouw. Het is niet zeker dat de waterpompen zullen werken, wanneer de elektriciteitskabels zijn hersteld. Ze kunnen al te veel beschadigd zijn door de aardbeving, tsunami en de branden en explosies in de reactoren. (Meer bij Trouw)

De radioactieve straling in de omgeving van de Japanse kerncentrale Fukushima I bereikte vrijdagochtend een nieuwe piek, zo meldde de Volkskrant op basis van Amerikaanse media. De straling zou nu duidend keer zo hoog zijn als die van een röntgenapparaat, er werd een niveau van 20 millisieverts gemeten.

De Volkskrant:

 Een normaal stralingsniveau is bovendien slechts 3 millisieverts per jaar. Bij drie van de reactoren van de kerncentrale stijgt witte, radioactieve rook op. Dat kan duiden op een nieuwe explosie.

RTL Nieuws meldt dat de KLM zondag door straling bedreigde Nederlanders evacueert uit Japan, mits ze eerst 700 euro betalen:

Nederlanders die weg willen uit Japan kunnen zondag meevliegen met KLM. De Nederlandse ambassade heeft 242 stoelen gereserveerd. De Nederlanders moeten de tickets wel zelf betalen.

Update 11.40

VN-atoomwaakhond IAEA meldt dat het Japanse atoomagentschap het alarmniveau rondom de kerncentrale Fukushima I heeft verhoogd van vier naar vijf. De INES-schaal, een schaal voor nucleaire rampen, loopt van één tot en met zeven, meldt De Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)