86

Update: JdV ontkent te willen strijden voor CDA

NRC: Oud-staatssecretaris stelt zich kandidaat voor partijleiderschap

Jack de Vries, voormalig staatssecretaris van Defensie (CDA) en campagneleider, ziet zichzelf als een plausibele nieuwe leider van de partij. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Update 14.00

Jack de Vries reageert via Twitter op de berichtgeving in NRC en diverse andere media dat hij zichzelf niet kandidaat stelt. De Vries twittert:

Net NRC gebeld over onterecht bericht. Ik heb lijsttrekkersverkiezingen een optie voor het CDA genoemd en zeker mijzelf niet als kandidaat!

De Vries is de eerste CDA’er binnen de partij die eventueel leiderschap claimt. De partij zit sinds het aftreden van Jan Peter Balkenende, twintig maanden geleden, al zonder politiek leider.

Vicepremier Maxime Verhagen heeft eerder deze week laten weten niet beschikbaar te zijn voor de functie. Als reden gaf hij op zijn slechte imago. Later werd duidelijk dat CDA-voorzitter Ruth Peetoom vorig jaar heeft verhinderd dat Verhagen partijleider zou worden.

Een andere veel genoemde naam van een mogelijke leider is minister van Financiën Jan Kees de Jager. Hoewel De Jager populair is binnen de partij, is hij niet beschikbaar. Het is onduidelijk welke koers hij met zijn partij zou willen varen.

Ruth Peetom wil dat het CDA eerst bepaalt waar de partij voor staat, alvorens er een nieuwe leider gekozen wordt. In het zogeheten Strategisch Beraad, een commissie met 22 leden, wordt de nieuwe partijkoers bepaald. De Vries maakt deel uit van deze commissie.

De Vries heeft een reeks verdiensten binnen het CDA op zijn naam staan. Zo was hij voorlichter, politiek assistent van de premier en leidde hij verkiezingscampagnes. In 2007 werd hij staatssecretaris van Defensie, maar in 2010 moest hij opstappen toen een verhouding met een toenmalige ondergeschikte (een adjudant) aan het licht kwam.

NRC: Jack de Vries is kandidaat om het CDA te leiden

Geef een reactie

Laatste reacties (86)