Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Update: Kabinet bereikt akkoord over zorg

  •  
16-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eenvandaag300.jpg
Premier Rutte: Keuzevrijheid van de patiënt stond nooit ter discussie
De top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het woensdagavond eens geworden over een plan voor de zorg. Dat maakten minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn bekend na afloop van een beraad met onder anderen premier Mark Rutte en minister Asscher (Sociale Zaken).
Update 23.15 Schippers zei dat er geen impasse was geweest, ondanks berichtgeving in de media dat met name ChristenUnie-leider Arie Slob de hakken in het zand had gezet. De minister zei dat ze het “volste vertrouwen” heeft van alle vijf partijen.
Het voorstel om de zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen gaat naar de Tweede Kamer. Het plan zal volgens de minister geld moeten opleveren. Schippers heeft van Arie Slob (ChristenUnie) geen garantie gekregen dat hij instemt met alle voorstellen. Maar ze heeft er vertrouwen in, schrijft het AD.
Premier Rutte benadrukte woensdagavond dat de keuzevrijheid in de zorg nooit ter discussie heeft gestaan: 
Mensen hebben de keuze te beslissen welk pakket en welke zorgverzekering ze willen afsluiten. Het kabinet is nooit voornemens geweest daar wat aan te veranderen.
Met de instemming van de drie oppositiepartijen heeft het kabinet ook in de Eerste Kamer steun voor het plan om meer zorgtaken voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten naar de gemeenten te laten overgaan. Dinsdag werd bekend dat er in 2015 360 miljoen extra beschikbaar komt om de overgang te versoepelen.
Eerder EénVandaag meldde eerder op de avond dat de vrijheid van de patiënt om een behandelaar te kiezen onder druk stond. De VVD wilde de verzekeraar vaker laten bepalen waar de patiënt terecht komt. Dit eiste de partij in ruil voor het extra geld dat straks waarschijnlijk naar de dagbesteding en begeleiding van ouderen gaat. Dat laatste is een wens van de PvdA en de drie oppositiepartijen D66, SGP en de ChristenUnie.
De liberalen zouden willen dat verzekerden straks hun behandeling alleen vergoed krijgen als de verzekeraar daar een contract mee heeft afgesloten. Hiervoor moest de wet worden aangepast. Wie voor een behandelaar kiest die geen contract heeft met de verzekeraar moet de medische kosten dan volledig uit eigen zak betalen. Nu zijn verzekeraars nog verplicht een flink deel van deze kosten wel te betalen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.