88

[Update] Kamer wil ‘homotherapie’ uit basispakket

Christelijke homo's leren 'zondige' seksuele voorkeur onderdrukken. Verzekeraars en medici verzetten zich tegen 'ondeugdelijke' en 'gevaarlijke' behandeling

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een christelijke homotherapie niet langer mag worden vergoed. Regeringspartij VVD en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 roepen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op deze therapie, waarbij homo’s hun seksuele aard leren onderdrukken, zo snel mogelijk uit het basispakket te halen.

Eerder

Christelijke homo’s die hun geaardheid willen onderdrukken, kunnen een ‘therapie’ die dit belooft geheel vergoed krijgen via de zorgverzekering. Verzekeraars en medici verzetten zich tegen de behandeling die zij ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk noemen, zo meldt Trouw dinsdag.

De zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht de kosten te dragen. Different, de organisatie die het programma aanbiedt, is namelijk een erkende instelling voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg. De hulp van Different valt daardoor onder de basiszorg, zo schrijft Trouw.

Hans van Eck, directeur van het Nederlands Instituut van Psychologen, vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek moet instellen. “Als de vraag van een cliënt volstrekt irreëel is, moet een psycholoog daar nooit in meegaan. Van een psycholoog mag je verwachten dat zijn interventies een wetenschappelijke basis hebben.”

Ook artsenorganisatie KNMG is bezorgd. “Een therapie die helpt om te onderdrukken wie je bent, kan zelfs schadelijk zijn”, zegt Lode Wigersma, directeur beleid van de artsenorganisatie.

Meer bij Trouw: Verzekeraars en medici tegen christelijke homotherapie

Foto-cc: Beatrice Murch

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (88)