53

Update: Klijnsma krabbelt terug

Staatssecretaris zegt op geen enkele wijze de indruk te hebben willen wekken afstand te nemen van het regeerakkoord

Staatssecretaris Jetta Klijnsma(PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil opnieuw om de tafel met de VVD om te praten over de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat zei ze woensdagavond tijdens een 1-meiviering in het Noord Hollandse Aduard. Diederik Samsom, partijleider van de PvdA, wil juist een einde aan de discussie over de kwestie.

Op het PvdA-congres afgelopen weekend werd een motie ter afschaffing van de maatregel om ongedocumenteerden te criminaliseren bijna unaniem aangenomen. Diederik Samsom zei in zijn afsluitende speech de motie echter naast zich neer te leggen. Hij heeft de VVD zijn woord gegeven bij het opstellen van het regeerakkoord en dat is hem wat waard. Bovendien heeft het congres eerder het regeerakkoord in zijn geheel geaccepteerd. Om nu terug te komen op gemaakte afspraken zou niet eerlijk zijn. Het congres waarin de PvdA-leden instemden met het regeerakkoord was echter niet amendeerbaar.

Jette Klijnsma verklaarde woensdag dat de kwestie rond illegaliteit ‘een fundamentele zaak’ is ‘die je niet zomaar kunt wegpoetsen’. Samsom heeft volgens haar te makkelijk de motie van het congres naast zich neergelegd. Klijnsma:

Diederik ging er te stevig in. Het is niet verkeerd om iets meer lucht te houden zodat we met zijn allen kunnen verzinnen hoe het wel kan.”

Zondag kondigde Diederik Samsom een extra PvdA-partijraad over het onderwerp aan. Op 12 mei wordt opnieuw overlegd met de leden. Klijnsma zegt daar blij mee te zijn, maar zet daar nog wel een flinke kanttekening bij:

Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen.”

Update 12.10

Jetta Klijnsma is donderdag op vakantie gegaan en niet voor een reactie bereikbaar. NRC Handelsblad wist haar wel te bereiken. Aan hen verklaarde ze dat ze op geen enkele wijze de indruk heeft willen wekken afstand te nemen van het regeerakkoord.

NRC: Klijnsma (PvdA) wil opnieuw met VVD praten over illegaliteit

Geef een reactie

Laatste reacties (53)