Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

[Update] Libisch leger rukt op, VN bespreekt opnieuw vliegverbod

  •  
16-03-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-Libië_Benghazi300.jpg
Khadaffi: 'We komen vanavond en er zal geen genade zijn ... VN-Veiligheidsraad beslist vanavond over no-fly zone
Terwijl het Libische leger op zijn weg naar rebellenstad Benghazi het verzet blijft bestoken vanuit de lucht, overlegt de VN-Veiligheidsraad donderdag opnieuw over het al dan niet instellen van een no-flyzone. De kans dat die er komt lijkt iets groter te zijn geworden, nu de Verenigde Staten niet langer uitsluiten zo’n vliegverbod te gaan steunen. Dat meldt de Volkskrant. De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt dat de opstandelingen hopen op een no-flyzone, maar weten dat ze vooral het zelf moeten doen. Ze houden stand en spreken geruchten tegen dat Benghazi snel zou vallen.
Update 22.00
Het geweld neemt inmiddels in ernstige vormen aan. In de steden Benghazi, Misrata en Ajdabiya wordt een hevige strijd geleverd. Een ziekenhuis in Ajdabiya maakte donderdagavond melding van 30 doden, vooral burgers. Khadaffi’s leger zou de stad van drie kanten hebben ingesloten.
Update 20.20
Rond 23.00 uur Nederlandse tijd beslist de VN-Veiligheidsraad over een ontwerpresolutie die internationale militaire acties mogelijk maakt tegen het regime van Khadaffi. Daarin wordt onder andere gesproken over het instellen van een no-fly zone en van ‘alle noodzakelijke maatregelen’ om burgers te beschermen. Dat meldt persbureau Reuters die inzage heeft in de tekst.
Khadaffi heeft de internationale gemeenschap gewaarschuwd het civiele lucht- en zeeverkeer in het Middellandse Zeegebied in gevaar te brengen als de acties worden doorgezet. Ook dreigt hij hard toe te slaan als de internationale gemeenschap zijn bemoeienis doorzet. In een radiotoespraak donderdagavond zei hij: ‘we komen vannacht’ en ‘er zal geen genade zijn.’ 
Zijn minister kondigde ook nog sancties aan. “Elke militaire daad tegen Libië zal het maritieme verkeer en het luchtverkeer in het Middellandse Zeegebied blootstellen aan gevaar. Civiele en militaire faciliteiten zullen doelwit zijn van de tegenaanval van Libië. Het Middellandse Zeegebied zal niet alleen op de korte termijn in gevaar zijn, maar ook op de lange termijn.”
Update
De VS willen zelfs verder gaan dan een vliegverbod, zo meldt de Volkskrant. Zij willen Libische burgers ook beschermen tegen aanvallen vanaf de grond of over de zee, aldus VN-ambassadeur Susan Rice. Zij benadrukte echter dat de VS niet zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad willen ingrijpen. Ook willen ze geen Amerikaanse troepen op Libische bodem inzetten en willen ze dat veel verschillende landen, met name van Arabische staten, aan een eventuele actie deelnemen. Landen als Duitsland, China en Rusland liggen echter nog steeds dwars. Zij noemen het instellen van een vliegverbod ‘ineffectief’ en vrezen politieke schade.  Openlijk ingrijpen om een van de strijdende partijen in een burgeroorlog aan een overwinning te helpen is ook zeer ongebruikelijk.
De Arabische televisiezender Al Jazeera meldt dat de Libiërs hopen dat er een no-flyzone wordt ingesteld. Ze realiseren zich echter dat ze het vooral zelf moeten opknappen. Ze houden dan ook nog stand en geruchten dat Benghazi op het punt staat te vallen worden tegengesproken, aldus Al Jazeera.
Het regime in Libië leek woensdag op te rukken naar de stad Benghazi. Het is de een van de laatste bolwerken van de opstandelingen, die al een maand lang proberen het regime ten val te brengen. Het bleef onduidelijk wat er precies gebeurt in Benghazi, met ongeveer een miljoen inwoners de tweede stad van Libië. Troepen van Kadhafi zouden de stad hebben omsingeld, terwijl zijn vliegtuigen woensdag doelen bombardeerden. De regeringsmilities zouden in eerste instantie het vliegveld van de stad willen heroveren, zo meldde de Volkskrant woensdagavond.
Volgens de Volkskrant heeft het regime de inwoners van de stad met pamfletten opgeroepen en het verzet te staken. De rebellen vrezen dat Kadhafi op grote schaal mensen zal vermoorden, uit wraak voor de weerstand tegen zijn heerschappij. Kadhafi’s bewind verwacht Benghazi snel in handen te hebben.
Ook in het westen van Libië lijken de rebellen steeds verder terug te worden gedrongen. De opstandelingen hebben daar haast alleen Misurata nog in handen. De naderende strijd om Benghazi heeft een vluchtelingenstroom op gang gebracht.
De internationale gemeenschap blijft verdeeld over de toestand in Libië. Frankrijk, Groot-Brittannië en de Arabische Liga willen een vliegverbod. Landen als China, de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland zijn hiertegen. Ook binnen de Europese Unie is verdeeldheid. De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, tegenwoordig leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, kan dit niet verkroppen. ‘De zwakke opstelling van de EU maakt me ziek’, zei Verhofstadt dinsdag.
Ook VN-chef Ban Ki-moon liet zich woensdag uit over de toestand in Libië. Hij verklaarde ‘zeer bezorgd’ te zijn over de mogelijke slag om Benghazi en riep de strijdende partijen op tot een wapenstilstand.
Lees meer bij de Volkskrant: Slag om rebellenhoofdstad Libië begonnen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.