60

Update Minister dreigt betogers met legerinzet

Betogers zetten tweede tentenkamp op. Weer massale demonstraties in Egypte. Verhalen over doven revolutionair vuur blijken onzin

Update – Het Egyptische leger zal ingezet worden als “avonturiers” besluiten om een coup te plegen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit vandaag gezegd, meldt NRC Handelsblad om basis van berichtgeving van persbureau Reuters. Hiermee lijkt Gheit te doelen op de demonstranten die vandaag wederom op het Tahrir-plein in Caïro protesteren. Zij blokkeren sinds gisteren het parlementsgebouw en hebben daar nu ook een tentenkamp opgezet.


“Ook al wordt de grondwet aangepast, dan moeten wij hem blijven handhaven”, zei Gheit tegen de Arabische televisiezender Al Arabiya. “Want alleen zo kunnen we het land beschermen tegen kwaadwillenden die het land willen overnemen. Op zo’n moment zou het leger moeten optreden om zowel de grondwet als de nationale veiligheid te beschermen.” 

In Caïro hebben demonstranten voor het parlementsgebouw een tweede kamp opgezet. Dat meldt de NOS. Het eerste kamp staat op het Tahrirplein. De betogers zeggen dat ze de kampen opbreken als Mubarak weg is.

Tienduizenden betogers zijn woensdag weer in de hoofdstad en andere Egyptische plaatsen de straat op gegaan om het aftreden van president Mubarak te eisen. De massale toeloop zou geïnspireerd zijn door de vrijlating van Google-activist-topman Wael Ghonim.

Vice-president Omar Suleiman heeft onder druk van de protesten opnieuw toezeggingen gedaan. Zo zegt hij dat de regering een tijdschema heeft voor een vreedzame overgang naar een nieuwe regering. Ook stelt hij dat de overheid betogers niet zal vervolgen.

De betogers daarentegen zijn vastberaden in hun belangrijkste eis: het vertrek van president Mubarak.

NOS: Tweede tentenkamp betogers Caïro

NRC: Waarschuwing inzet Egyptische leger tegen ‘avonturiers’ is ‘verhulde staatsgreep’

Geef een reactie

Laatste reacties (60)