79

[Update] Nederlandse militairen in Libië vrijgelaten

Verhagen: 'Ik had Libië om toestemming moeten vragen voor evacuatievlucht’

De drie Nederlandse militairen hebben ruim twaalf dagen vastgezeten in Libië. Een Grieks militair toestel heeft hen opgehaald uit Tripoli en brengt het nu naar Athene.

Update 17.30

Maxime Verhagen heeft erkend dat hij Libië eerst om toestemming had moeten vragen om de evacuatievlucht met een marine helikopter uit te voeren.

Feitelijk is het zo dat toestemming gevraagd had moeten worden”, zei vicepremier Maxime Verhagen vrijdag na de wekelijkse ministerraad, aldus Nu.nl. “Op het moment dat dat erkend wordt, kunt u dat opvatten als een excuus.

Update 8.30

Volgens premier Rutte heeft Nederland geen tegenprestatie hoeven leveren om de vrijlating van de Nederlanders te bewerkstelligen. Dankzij bemiddeling van onder andere Griekenland is het gelukt de Nederlanders vrij te krijgen.
De drie militairen werden overmeesterd toen ze bij Sirte een evacuatie-operatie wilden uitvoeren. De helikopter waarmee ze naar Libië zijn gevlogen zijn ze kwijt. De zoon van Khadaffi, Saif, zei bij de aankondiging van de vrijlating de helikopter te houden, meldt NOS.

Een vliegtuig van de Griekse luchtmacht is op weg naar Tripoli om de drie Nederlandse militairen uit Libië op te halen. Dat meldt de Volkskrant donderdagavond op basis van een bericht van het Griekse ministerie van Defensie.

Volgens vliegtuigspotters is vanuit Nederland een Fokker-50 van de Koninklijke Luchtmacht onderweg naar Athene, zo schrijft de Volkskrant. Het ministerie van Defensie wil daar echter niets over zeggen.

Een zoon van de Libische leider Muammar Khadaffi, Saif al-Islam, zei eerder op de donderdag tegen het Britse persbureau Reuters dat de drie militairen zouden worden overgedragen aan Griekse en Maltese bemiddelaars.

Lees meer bij de Volkskrant: Grieks vliegtuig haalt Nederlandse militairen op

Geef een reactie

Laatste reacties (79)