Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Update: Nog steeds geen akkoord Hedwigepolder

  •  
19-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hedwige300.jpg
Wilders: PVV niet akkoord zonder referendum in Zeeland ... Geen meerderheid in Tweede Kamer en Europese Commissie ook niet akkoord met plan Bleker ... Zeeland morrend akkoord met deels ontpolderen ... Video - Staatssecretaris wil Hewdigepolder voor eenderde deel onder water zetten
De Europese Commissie gaat niet akkoord met het jongste voorstel van staatssecretaris Bleker over de Hedwigepolder. De commissie spreekt hiermee berichten tegen dat er een akkoord bereikt zou zijn, zo meldt de NOS.
Update 22.30 uur
Wilders liet donderdagavond via een tweet weten dat het plan van Bleker ‘geen millimeter steun’ krijgt, zonder een referendum in Zeeland. De PVV-leider liet zich tot voor kort nog niet zo expliciet uit over de Hedwigepolder. 
Update 16.30 Bleker zei in een debat met de Tweede Kamer donderdagmiddag dat de EC morgen bekend zal maken achter de plannen voor de Hedwigepolder te staan. Maar een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat er geen instemming is. De plannen zouden in de goede richting gaan, maar de commissie wil nog aanvullende informatie, aldus de NOS. Eerder De provincie Zeeland schaarde zich eerder wel achter het plan van staatssecretaris Henk Bleker om de Hedwigepolder voor een derde deel onder water te zetten en twee andere gebieden in de provincie. Dat schreven de Gedeputeerde Staten woensdag in een brief aan Bleker. De Kamer debatteert donderdag over het plan.
In de Kamer is er weinig steun voor het voorstel. PvdA en SP zijn tegen, alleen het CDA en de VVD lijken het voorstel te steunen. De PVV pleit voor een referendum over het plan.
Hoewel de provincie Zeeland akkoord gaat, is het niet van harte. Zo staat in de brief: “Na een periode van zeven jaar is het zaak om de discussie tot een einde te brengen.” In het EO-programma Moraalridders herhaalde de commissaris van de koningin Karla Peijs woensdagavond dat de Gedeputeerde Staten en de Zeeuwen niets zien in ontpoldering, maar dat er nu eenmaal een verdrag is met Vlaanderen. “Als dit dan de zaak kan redden, dan doen we het. En dan nooit meer over ontpolderen praten.”
Het referendum waar de PVV voor pleit stelt Zeeuwen volgens een onmogelijke keus, aldus Peijs. Ze zullen onmogelijk kunnen kiezen tussen de Hedwigepolder helemaal of maar voor eenderde deel ontpolderen. Peijs:
Uiteindelijk zullen we niet tegen gaan werken, maar we moeten wel keiharde garanties hebben dat dit de laatste keer is dat er over ontpoldering gesproken wordt. Ik kan het woord niet meer horen! Maar de relatie met de Vlamingen is voor Zeeuwen heel belangrijk en als dit de zaak nou kan redden, dan moet het maar…
cc-foto: Hhesterr

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.