19

[Update] Occupy Amsterdam gedeeltelijk ontruimd

Tentenkamp voldoet niet aan eisen die burgemeester Van der Laan stelde

De gemeente is donderdagmiddag begonnen met het verwijderen van een aantal tenten op het Beursplein, zo meldt de lokale nieuwszender AT5. De Occupy-beweging had tot donderdagochtend 10.00 de tijd gekregen om aan een aantal voorwaarden van de gemeente te voldoen. Zo moesten zij driekwart van het plein teruggeven aan de stad.

De Occupy’ers hadden veel eisen van de burgemeester ingewilligd, maar nog niet genoeg, zegt een woordvoerder van Van der Laan. Vooral de brandveiligheid, hygiëne en constructie van sommige tenten moeten beter. Ook is het tentenkamp nog te groot. Daarom is de gemeente nu overgegaan tot het, gedeeltelijk, ontruimen van het plein. Hierbij zijn verschillende demonstranten, die passief verzet boden, aangehouden, aldus AT5

De NOS spreekt van 14 mensen die zijn opgepakt, omdat ze niet wilden meewerken.

Eerder

Van der Laan liet dinsdag per brief weten dat de betogers donderdagochtend voor tien uur aan een groot aantal voorwaarden moesten voldoen.

Locale zender AT5 meldde:

Behalve inkrimping wilde de burgemeester dat voortaan maximaal 4 personen ’s nachts op het plein zouden overnachten. Ook liet hij de GGD eisen opstellen over de hygiëne en de sanitaire voorzieningen op het kamp, die de Occupy’ers onverwijld dienden op te volgen. Hetzelfde gold voor de aanwijzingen van de brandweer.
Politie, brandweer en GGD beoordeelden de situatie donderdag opnieuw. Burgemeester Eberhard van der Laan zag dinsdag onvoldoende concrete verbetering op het Beursplein, nadat hij zaterdag persoonlijk zijn eisenpakket had overgebracht aan de betogers.

Klik hier voor de livestream van AT5 vanaf het Beursplein in Amsterdam 

Geef een reactie

Laatste reacties (19)