67

[Update] Oeganda haalt motie doodstraf voor homo’s van agenda

Parlement van het Afrikaanse land zou woensdag stemmen over omstreden wet. Hierop laaiden massaal protesten op

De omstreden “Kill the gays”-motie lijkt in Oeganda voorlopig weer in de ijskast te zijn gestopt. Het parlement van het Afrikaanse land zou woensdag een motie bespreken die de straffen voor homoseksualiteit wilde verhogen en voor sommige homo’s zelfs de doodstraf wilde invoeren. Nieuwssite MSNBC meldt dat de motie nu van de parlementaire agenda is gehaald. Parlementslid John Alimadi zegt dat dit is gebeurd na wereldwijde protesten.

Update

MSNBC schrijft dat de opstellers een nieuwe versie van hun wetsvoorstel willen indienen, eentje waarin de doodstraf niet meer voorkomt.

Mensenrechtenorganisaties riepen de internationale gemeenschap de afgelopen dagen op tot protest. Onder andere via de petitie onder aan dit artikel.

Homoseksualiteit is al strafbaar in Oeganda. Maar de laatste jaren heeft de hetze tegen homo’s in het conservatieve Afrikaanse land monsterlijke vormen aangenomen. Politici, media en geestelijken deden hieraan mee. Het Oegandese blaadje Rolling Stone, op geen enkele wijze verbonden aan het Amerikaanse blad met dezelfde naam, publiceerde namen en foto’s van bekende homo’s en riep op hen te doden.

De NOS meldt dat het parlement deze week zal stemmen over een wet die de straf voor homoseksualiteit verhoogd van 14 jaar celstraf naar levenslang. De bedenker van de wet, het parlemenstlid David Bahati, pleit bovendien voor de doodstraf voor homo’s met HIV. De hogere strafmaat is volgens Bahati nodig omdat homoseksualiteit wordt aangeleerd. “Homoseksuelen ontvoeren kinderen om de ziekte op hen over te brengen”, zei hij eerder. “Ook betalen ze kinderen van hetzelfde geslacht om samen seks te hebben.”

Het wetsvoorstel werd eerder in de ijskast gezet, omdat de internationale gemeenschap druk uitoefende op de Oegandese president Museveni. En na de moord op de homoseksuele mensenrechtenactivist David Kato, begin dit jaar, had niemand verwacht dat het parlement het voorstel nu alsnog wil gaan bespreken en aannemen. Toch lijkt dit nu het geval. Daarom luiden mensenrechtenorganisaties de noodklok en roepen zij de intenationale gemeenschap opnieuw haar invloed aan te wenden. De petitie van de homorechtenbeweging Allout is door 250 duizend mensen van over de hele wereld getekend, maar kan, en moet blijkbaar, nog getekend worden.

Lees meer bij de NOS: Mogelijk toch homo-doodstraf Uganda

en bij de BBC: Uganda gay death penalty rejected by Pastor Ssempa

Foto-cc: Riekhavoc

Geef een reactie

Laatste reacties (67)