17

Update: Ook Barclays bestuursvoorzitter moet veld ruimen

President Commissaris Agius, die gisteren ontslag aanbood, blijft tijdelijk aan ... Britse bank manipuleerde rentetarieven om de winst van banken op te krikken

Het onderzoek naar rentefraude door handelaren van Barclays heeft nu ook bestuursvoorzitter Bob Diamond de kop gekost, meldt het AD dinsdag. Hij stapt per direct op, aldus Barclays. President-commissaris Marcus Agius, die gisteren zijn ontslag aanbood, blijft tijdelijk aan om de zoektocht naar de opvolger van Diamond te leiden.

Update dinsdag 10.00
AD:

Barclays kwam dit weekeinde in opspraak nadat bekend was geworden dat handelaren van de bank gesjoemeld hadden met rentetarieven die worden gerekend in het handelsverkeer met andere banken (de zogenoemde libor-rente). De bank kreeg een boete van 453 miljoen dollar van Britse en Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek dat zich uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders. De namen van de andere banken zijn nog niet officieel bekendgemaakt. De Britse minister van Financiën George Osborne verwelkomde het opstappen van Diamond en zei te hopen ‘dat het de eerste stap is op weg naar een nieuwe cultuur van verantwoordelijkheid in de Britse banksector.’ Hij maakte gisteren  bekend dat er een parlementair onderzoek komt naar de rentefraude.

Eerder

De president-commissaris, Marcus Agius, van de Britse bank Barclays stapt morgen op. Dat meldt The Guardian vanavond op basis van bronnen rond de bank. Agius stapt op nadat de bank in een schandaal is terecht gekomen rond rentetarieven waarin Barclays verwikkeld is.

De Britse bank kreeg afgelopen week een boete opgelegd van 363 miljoen euro. Ze zouden de Londen Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered rate (Euribor) hebben gemanipuleerd. 

Euribor en Libor zijn de tweede belangrijkste rentetarieven in Europa waartegen banken aan elkaar lenen. Op basis van die tarieven wordt de rente van leningen als hypotheken en creditcards vastgesteld. De tarieven van deze bank zijn gemanipuleerd om de wist van de banken op te krikken. 

Tot nu toe werd voornamelijk Barclays-topman Bob Diamond onder vuur genomen in de publieke opinie. De druk op zijn ontslag groeit, maar Diamond heeft nog steeds niet gezegd te zullen opstappen. Een Lagerhuiscommissie zal hem binnenkort ondervragen over het schandaal. In een brief aan die commissie erkende hij onlangs dat manipulatie van Libor heeft plaatsgevonden, maar dat dit ‘door een klein aantal mensen is gedaan om de reputatie van de bank te beschermen’.

NRC: ‘President-commissaris Barclays weg vanwege manipulatie rentetarieven’

The Guardian: Barclays chairman Marcus Agius poised for departure

cc-foto: Alwyn Ladell

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)