16

Update: Proces Decembermoorden tijdelijk opgeschort

Surinaamse Krijgsraad wil afwachten of de onlangs aangenomen en zeer omstreden amnestiewet niet in strijd is met de grondwet

Update – De krijgsraad in Suriname heeft het proces over de Decembermoorden – waarin president Desi Bouterse verdachte is – tijdelijk opgeschort, meldt het dagblad BN De Stem. De Surinaamse Krijgsraad wil eerst duidelijkheid over de vraag of de omstreden amnestiewet niet in strijd is met de grondwet. De grondwet bepaalt dat er geen inmenging mag zijn in lopende strafzaken.

Update

NOS-verslaggever Jeroen Wollaars twittert:

BREKEND: Krijgsraad stelt decembermoorden-strafzaak uit, totdat duidelijk is of de #amnestiewet in strijd is met de grondwet

Eerder
De Surinaamse krijgsraad beslist vanochtend, lokale tijd, of het proces rond de Decembermoorden door de omstreden amnestiewet moet worden gestaakt. Als het proces stopt gaan alle 25 verdachten, onder wie president Desi Bouterse, vrijuit. Dat schrijft het NRC Handelsblad.
NRC schrijft verder:

Als de krijgsraad beslist dat het proces doorgaat zal het OM een eis formuleren, waarna in een daaropvolgende zitting uitspraak wordt gedaan. Het proces, dat in 2007 van start ging, kan ook voor onbepaalde tijd worden uitgesteld tot dat een nog op te richten constitutioneel hof de amnestiewet kan toetsen, waar het OM voor pleit.

Het Surinaamse parlement nam op 5 april na dagenlang vergaderen de omstreden amnestiewet aan. Hier ontstond binnen Suriname en internationaal veel ophef over.

NRC: Beslissende zitting Krijgsraad over Decembermoorden

Joop: Decembermoordenaars gaan vrijuit

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)