Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Update: Proces Decembermoorden tijdelijk opgeschort

  •  
11-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-DesiBouterse300_01.jpg
Surinaamse Krijgsraad wil afwachten of de onlangs aangenomen en zeer omstreden amnestiewet niet in strijd is met de grondwet
Update – De krijgsraad in Suriname heeft het proces over de Decembermoorden – waarin president Desi Bouterse verdachte is – tijdelijk opgeschort, meldt het dagblad BN De Stem. De Surinaamse Krijgsraad wil eerst duidelijkheid over de vraag of de omstreden amnestiewet niet in strijd is met de grondwet. De grondwet bepaalt dat er geen inmenging mag zijn in lopende strafzaken.
Update
NOS-verslaggever Jeroen Wollaars twittert :
BREKEND: Krijgsraad stelt decembermoorden-strafzaak uit, totdat duidelijk is of de #amnestiewet in strijd is met de grondwet
Eerder De Surinaamse krijgsraad beslist vanochtend, lokale tijd, of het proces rond de Decembermoorden door de omstreden amnestiewet moet worden gestaakt. Als het proces stopt gaan alle 25 verdachten, onder wie president Desi Bouterse, vrijuit. Dat schrijft het NRC Handelsblad. NRC schrijft verder:
Als de krijgsraad beslist dat het proces doorgaat zal het OM een eis formuleren, waarna in een daaropvolgende zitting uitspraak wordt gedaan. Het proces, dat in 2007 van start ging, kan ook voor onbepaalde tijd worden uitgesteld tot dat een nog op te richten constitutioneel hof de amnestiewet kan toetsen, waar het OM voor pleit.
Het Surinaamse parlement nam op 5 april na dagenlang vergaderen de omstreden amnestiewet aan. Hier ontstond binnen Suriname en internationaal veel ophef over.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.