67

[Update] Redacties Wegener blij met ondergang De Pers

Wegener koopt voor 45 miljoen contract af met investeerder Marcel Boekhoorn... 30 maart laatste editie... Uitgever Rogmans: 'Verdrietig, maar begrijpelijk besluit'

De gratis dagelijkse ‘kwaliteitskrant’ De Pers stopt ermee. Op de eigen site staat dat de laatste editie 30 maart verschijnt. Krantenconcern Wegener heeft het contract met investeerder Marcel Boekhoorn voor 45 miljoen euro afgekocht. Het was al bekend dat De Pers miljoenen euro’s per jaar verlies maakte.

Update 19.00 uur

Lezers van De Pers hebben een website opgericht om te bekijken of de ‘kwaliteitskracht van forenzend Nederland’ een betaalde doorstart kan maken. Ze hebben het doel 50.000 potentiële abonnees te verzamelen voor 1 april 2012 en een deel van de redactie te behouden. Stemmers kunnen op de website reddepers.wufoo.com alvast stemmen of ze voor een papieren- (15 euro p/m) of een digitale versie (5 p/m) willen betalen.

Update dinsdag 13.00
De andere redacties van uitgever Wegener zijn blij met de ondergang van gratis dagblad De Pers, zo meldt Omroep Gelderland. Dat zegt de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Wegener. De uitgever kondigde onlangs aan 300 tot 350 banen te schrappen. “Dat banenverlies zou mogelijk groter zijn geweest als we De Pers langer zouden uitgeven”, zegt cor-voorzitter Rob Vunderink. Hij omschrijft de “deal” (van 45 miljoen) tussen de leiding van Wegener en investeerder Boekhoorn als “ongelukkig”.

Eerder
23 januari van dit jaar vierde krant nog zijn vijfjarig bestaan met een speciale jubileumeditie van de ‘gratis kwaliteitskrant’. Daarin schreef uitgever Ben Rogmans dat ‘tegen alle verwachtingen in’ dit jubileum was gehaald. 

Marcel Boekhoorn’s investeringsmaatschappij Mountain Media was eigenaar van De Pers. In 2009 sloot hij een contract met Wegener. De distributie- en advertentiekosten werden sindsdien betaald door het krantenconcern, Mountain Media betaalde het personeel. Het idee van Wegener was dat er met De Pers een landelijk krantennetwerk gemaakt kon worden en dat er veel verdiend kon worden met advertentie-inkomsten. Het vreemde was dat het een contract voor 13 jaar was. Vanaf het eerste jaar was duidelijk dat de advertentie-inkomsten tegenvielen. In plaats van de verwachte 16 miljoen euro, werd er hooguit 4 miljoen verdiend.

Boekhoorn: ‘Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken en heb daarom veel geld in het project geïnvesteerd. Maar helaas werkte de advertentiemarkt niet mee en is het ook Wegener niet gelukt om betere resultaten te behalen. Het is een grote teleurstelling voor alle betrokkenen dat we daarom hebben moeten besluiten om de krant op te heffen. Ik blijf ontzettend trots op het in de afgelopen vijf jaar bereikte resultaat: een prachtige krant gemaakt door een getalenteerde redactie en met veel trouwe en enthousiaste lezers.’

Rogmans, mede-oprichter en directeur-uitgever van Dagblad De Pers: ‘Het is een ongelofelijk verdrietig maar ook begrijpelijk besluit. We hebben de afgelopen jaren een vrolijke, optimistische, tegendraadse kwaliteitskrant gemaakt, met een geheel eigen en uniek geluid in de Nederlandse journalistiek. We hebben keihard en met veel toewijding en creativiteit gewerkt. De betrokkenheid van het personeel, journalisten en niet-journalisten, bij de krant is enorm. Voor hen is dit een grote klap.’

Follow the money: Einde dagblad De Pers

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (67)